Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Театрально-концертні установи області дотримуються вимог законодавства про авторське право

Театрально-концертні установи області дотримуються вимог законодавства про авторське право

Про це в ході засідання Координаційної ради з питань захисту прав інтелектуальної власності при обласній державній адміністрації розповів директор Департаменту культури та туризму ХОДА Дмитро Кузнєцов. «Обласні комунальні підприємства в галузі культури, включаючи Харківську обласну філармонію, Харківський молодіжний симфонічний оркестр «Слобожанський», Великий Слобожанський ансамбль пісні і танцю, мають право на укладання договорів особисто з композиторами, а також з організацію колективного управління. Вони виконують у більшості музичні твори, які перейшли у суспільне надбання, тобто після смерті автора минуло понад 70 років. Відповідно ст. 14 Закону України «Про авторське право та суміжні права» такі твори можуть вільно, без виплати авторської винагороди, використовуватися будь-якої особою за умови дотримання особистих найменованих прав автора», - повідомив Дмитро Кузнєцов.

Також він зазначив, що станом на 01.09.2013 року є заборгованість авторам у Харківського державного академічного українського драматичного театру імені Т.Г.Шевченка, Харківського академічного театру ляльок імені В.А. Афанасьєва і Харківського академічного російського драматичного театру імені О.С.Пушкіна.

«У зв’язку з проведенням капітальних ремонтів приміщень театрів колективи були вимушені працювати на інших майданчиках, що призвело до затримки виплат відповідним організаціям авторських гонорарів. На сьогодні керівниками театрів та ДП «Українська агенція з авторських і суміжних прав» розроблені графіки погашення заборгованості до кінця грудня 2013 року. Комунальне підприємство «Обласна філармонія» не має заборгованості із виплат винагород за публічне використання творів. Таким чином, на сьогодні театрально-концертні установи області працюють згідно з відпрацьованим механізмом виплат авторської нагороди, який відповідає вимогам чинного законодавства України», - розповів Дмитро Кузнєцов.