Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

З кожним роком зменшується кількість дітей, яких усиновляють іноземці

З кожним роком зменшується кількість дітей, яких усиновляють іноземці

З кожним роком зменшується кількість дітей, яких усиновляють в Україні іноземці. Про це заявив Уповноважений Президента з прав дитини Юрій Павленко під час брифінгу. За словами Юрія Павленка, за останні сім років в Україні стабільно скорочується міждержавне усиновлення. Так, якщо у 2005 році іноземці усиновили 2110 дітей, у 2010 році - 1202, то у 2012 році - 806, а за 8 місяців 2013 року (за оперативними даними Мінсоцполітики) - 390 українських дітей.

Уповноважений Президента підкреслив, що скорочення міждержавного усиновлення відбулось у зв'язку зі збільшенням національного усиновлення та зростанням влаштування дітей у сім’ї громадян України. «Україна системно працює над тим, щоб знайти для кожної дитини сім’ю саме на батьківщині. Україна втрачає статус «країни-донора» дітей для міждержавного усиновлення», - констатував Ю.Павленко.

Уповноважений Президента наголосив, що сьогодні для Міністерства соціальної політики та Міністерства закордонних справ першочерговим завданням є отримати достовірну інформацію про всіх дітей-громадян України, які виховуються в сім’ях іноземців, не допустити порушення прав дітей у сім’ях та удосконалити контроль за умовами проживання в іноземних сім’ях, отримувати вчасну інформацію про позаштатні ситуації. «На вирішення цих питань спрямоване доручення Президента «Щодо вдосконалення діяльності зі здійснення нагляду за дотриманням прав дітей, які усиновлені іноземцями та проживають за межами України» (від 1 червня 2013 року)», - підкреслив він.

Водночас, на переконання Ю.Павленка, для налагодження ефективної співпраці між Україною та країнами, громадяни яких усиновили українських дітей, необхідно приєднатись до Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення (Гаазька конвенція). «Зокрема, приєднання до цієї Конвенції дасть можливість нам отримати достовірну інформацію від офіційних органів влади іноземних держав про умови проживання і виховання кожної дитини-громадянина України, усиновленої іноземним громадянином», - сказав він.

«Вірю, народні депутати України стануть на захист інтересів дітей-громадян України, усиновлених іноземцями, і ратифікують Гаазьку конвенцію. Питання приєднання України до Гаазької конвенції актуальне, допоки в іноземних родинах будуть неповнолітні українські діти», - підкреслив Ю.Павленко. За його інформацією, на консульському обліку 34 країн світу перебувають 21574 усиновлені іноземцями українські дитини.