Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У селищі Бабаї Харківської області відбулось культурно-мистецьке свято «Сад пісень Сковороди»

У селищі Бабаї Харківської області відбулось культурно-мистецьке свято «Сад пісень Сковороди»

22 вересня у селищі Бабаї Харківської області відбулось культурно-мистецьке свято «Сад пісень Сковороди». В рамках свята на майдані біля Бабаївського селищного будинку культури було урочисто відкрито погруддя Г.С. Сковороди (автор погруддя – скульптор С.Ястрєбов). Як зазначив директор Департаменту культури і туризму ХОДА Дмитро Кузнєцов, це один з низки яскравих заходів, присвячених пам'ятi великого філософа і поета, які проводяться на Слобожанщині за методичної підтримки Національного лiтературно-меморiального музею Г. Сковороди. Від імені Харківської облдержадміністрації він подякував громаді села Бабаї і районній владі за їх небайдуже ставлення до історичної та культурної спадщини.

«На Харківщині є чудова традиція шанувати своїх співвітчизників. Їм відкривають пам'ятники, меморіальні дошки, їх іменами називають вулиці і проспекти. Сьогодні ми присутні на відкритті погруддя великому синові українського народу – Григорію Сковороді. І хочу побажати нам усім, щоб ми завжди пам'ятали тих людей, які складають честь і гідність українського народу, нашої української землі», – сказав Дмитро Кузнєцов.

У святкових заходах взяли участь представники місцевої влади, Харківського відділення Національної Спілки письменників України, інші почесні гості та мешканці Харківського району. Для гостей відбувся святковий концерт за участю творчих колективів Харківщини, поетів-аматорів; презентації книг поетів і письменників, виставка-продаж книг, виробів ручної роботи тощо.

Довідка. В Бабаях знаходиться гідрологічна пам’ятка місцевого значення, відома як «Холодна Сковородинівська криниця». За легендою, мандруючий філософ сам викопав джерело, біля якого творив свої «Басні Харківські» і філософські трактати. Зупинявся Г.Сковорода у свого друга по Київській духовній академії, священника Архангело-Михайлівської церкви Якова Правицького, дім якого зберігся до наших днів.