Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина святкує День українського кіно

Харківщина святкує День українського кіно

Сьогодні на честь Дня українського кіно в рамках проекту «Харьковская сирень. P.S.» у кінотеатрі «Боммер» відбувся показ фільмів-лауреатів Міжнародного фестивалю короткометражного кіно «Харьковская сирень» за його п'ятирічну історію. У кінопоказі взяли участь і поспілкувалися з глядачами режисери двох представлених фільмів – Руслан Нікулін і Михайло Озеров. «Нарешті в цьому році у «Харьковской сирени» з'явився свій маленький будинок – цей будинок має свої традиції та історію, а у нас є все, щоб ці традиції розвивалися. Сьогодні, напередодні свята на честь Дня українського кіно, ми вирішили влаштувати ретроспективний показ фільмів – лауреатів п'яти фестивалів «Харьковская сирень». Для нас це дуже цікаво, тому що є можливість побачити і оцінити, чому саме ці фільми стали переможцями», – зазначила у своєму вступному слові директор Департаменту масових комунікацій, співголова оргкомітету Міжнародного фестивалю короткометражного кіно «Харьковская сирень» Вікторія Маренич.

Вона додала, що в рамках проекту «Харьковская сирень. P.S.» планується і в майбутньому знайомити харківського глядача з великою кількістю цікавих людей і хороших фільмів, які не просто мають касовий успіх, а той глибинний інтерес, який змушує людину про щось задуматися і співпереживати.

Також Вікторія Маренич повідомила, що виставка «Миттєвості "Харьковской сирени"», яка була відкрита сьогодні у відповідь на численні прохання шанувальників кіно, буде розташовуватися в фойє кінотеатру «Боммер» протягом усього наступного тижня.

Нагадаємо, що перша українська кінозйомка відбулася у вересні 1896 року в Харкові, де фотограф Альфред Федецький зняв кілька хронікальних сюжетів. А вже в грудні Альфред Федецький влаштував перший український кіносеанс у Харківському оперному театрі (тепер Харківська обласна філармонія).

Довідка. Професійне свято працівників кінематографії – День українського кіно – встановлений Указом Президента України № 52/96 від 12 січня 1996 року і відзначається щорічно в другу суботу вересня.
У кінопоказі брали участь фільми:
2009 - Фільм «Вгору-вниз» режисера Михайла Озерова. Приз «За нетривіальність у розкритті вічної теми».
2010 - Фільм «Человечкин» режисера Руслана Нікуліна. Гран-прі кінофестивалю «Харьковская сирень».
2011 - Фільм «Червоний трикутник», режисер - В'ячеслав Серкез. Гран-прі кінофестивалю «Харьковская сирень».
2012 - Фільм «Глазго», режисер - Петро Субботко. Гран-прі кінофестивалю «Харьковская сирень».
2013 - Фільм «Пуритани», режисер - Шон Робінсон. Гран-прі кінофестивалю «Харьковская сирень».