Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область забезпечена всіма необхідними продуктами харчування

Харківська область забезпечена всіма необхідними продуктами харчування

В Харківській області повною мірою виконуються завдання Президента України щодо забезпечення продовольчої незалежності. Про це повідомив у ході прямої телефонної лінії газети «Слобідський край» директор Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Сергій Авершин. За його словами, майже всіма основними групами продовольчих товарів область забезпечує себе самостійно, не в достатній кількості виробляється лише свинина, телятина та молочні продукти. Однак останнім часом ціни на ці продукти стабільні – вони завозяться з інших областей, натомість область продає в інші регіони свою продукцію – наприклад, пшеницю.

«У Харківській області зібрали багато пшениці саме продовольчого класу. Тож ціна на хліб у цьому маркетинговому році однозначно буде стабільною. Дуже важливо, що такий урожай позитивно відіб’ється і на галузі тваринництва, адже і птицю, і свиней, і корів годують переважно комбікормом. А тому кількість сировини для зернопереробних підприємств, які виробляють комбікорм, достатня. Якщо на ринку не станеться нічого надприродного, усе буде в нормі. Я впевнений, що цінову стабільність, якої досягнуто в першому півріччі, буде збережено. На деякі види товарів ціни можуть знизитися, але я не думаю, що подешевшає хліб, телятина чи свинина», – зазначив Сергій Авершин.

Він додав, що ситуація з овочами цього року трохи складніша, аніж минулого – у Харківській області урожай менший на 5–10 %. В той же час, область практично повністю задовольняє потребу регіону в цих продуктах харчування і завозить з інших областей лише незначну частину.

«Протягом року ціни на деякі овочі трохи зросли. Однак вартість «борщового» набору тримається на рівні минулого року. Причин для хвилювання з приводу цін на овочі я не бачу», – підкреслив директор Департаменту.