Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Кращим діячам культури і мистецтва вручені іменні стипендії і Гранд-премії Харківської облдержадміністрації та Харківської облради

Кращим діячам культури і мистецтва вручені іменні стипендії і Гранд-премії Харківської облдержадміністрації та Харківської облради

Сьогодні відбулася церемонія вручення іменних стипендій та щорічних Гранд-премій Харківської облдержадміністрації та Харківської обласної ради в галузі культури і мистецтва, в ході якої високі нагороди вручили заступник голови Харківської облдержадміністрації Євген Савін і перший заступник голови облради Олена Олешко. «Приємно відзначити, що цього року вручення нагород за творчі досягнення проводяться напередодні значущих свят – Дня Незалежності України, Дня Державного прапора та 70-ої річниці визволення Харкова. Ця передсвяткова атмосфера робить нашу подію ще більш урочистою, – заявив Євген Савін. – На сьогоднішній день склалося так, що багато людей вище цінують продукти зарубіжної культури – ми частіше дивимося закордонні фільми, їздимо на екскурсії в чужі країни, і часом більше знаємо про традиції та історію інших народів, а не власного. Я сподіваюся, що нагородження кращих представників культури і мистецтва нашого рідного регіону сприятиме формуванню іншої тенденції – звернення до національної культури і місцевих традицій».

Заступник губернатора нагадав, що вручення Гранд-премій та іменних стипендій видатним діячам культури і мистецтва Харківщини було ініційовано Харківською облдержадміністрацією і облрадою в цьому році. За його словами, присудження подібних нагород являє собою досить складне завдання, оскільки всі судді мають різні естетичні смаки, і їм дуже важко прийти до консенсусу.

«Для більшості з вас робота в галузі культури і мистецтва – не просто професія, а покликання і висока місія. Працівники культури зберігають і розвивають наші кращі традиції, множать ту духовну силу, якою наповнена українська культура», – підкреслив Євген Савін.

Довідка: Гранд-премії присуджені у таких номінаціях: вокальне мистецтво, декоративно-ужиткове мистецтво, дизайн, література, музичне мистецтво, нематеріальна культурна спадщина, образотворче мистецтво, театральне мистецтво, фотомистецтво, хореографічне мистецтво.
Іменні стипендії встановлені у номінаціях:
з вокального мистецтва – імені Миколи Федоровича Манойла,
з декоративно-ужиткового мистецтва – імені Федора Івановича Гнідого,
з дизайну – імені Володимира Євграфовича Татліна,
з літератури – імені Григорія Федоровича Квітки-Основ’яненка,
з музичного мистецтва – імені Іллі Ілліча Слатіна,
з нематеріальної культурної спадщини – імені Гната Мартиновича Хоткевича,
з образотворчого мистецтва – імені Сергія Івановича Васильківського,
з театрального мистецтва – імені Леся Степановича Курбаса;
з фотомистецтва – імені Олексія Михайловича Іваницького,
з хореографічного мистецтва – імені Павла Павловича Вірського.