Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині вперше в історії незалежної України розробили та зібрали легкомоторний літак

На Харківщині вперше в історії незалежної України розробили та зібрали легкомоторний літак

Сьогодні у Харківському аероклубі імені В.С. Гризодубової ТСО України відбувся перший публічний політ на легкомоторному літаку типу ХАЗ-30, який розробили та зібрали у Харківській області. Демонстрували можливості даного літального апарату курсанти 2 курсу льотного факультету Харківського університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба. У заході взяли участь заступник голови Харківської ОДА Ігор Шурма, перший заступник голови Харківської обласної ради Олена Олешко, Генеральний директор Харківського державного авіаційного виробничого підприємства Анатолій М’ялиця, голова Центрального комітету Товариства сприяння обороні України Віктор Тимченко.

«Сьогодні на Харківщині відбувається знакова подія. Ми є свідками випуску літака вітчизняного виробництва. Вперше за роки незалежності нашої країни сконструйовано, зібрано і запущено в експлуатацію літальний апарат такого типу. А головне, курсанти отримають те, чого вони не мали. Тому що неможливо стати льотчиком, якщо ти наживо не тренуєшся на літаках. Сьогодні вони цю можливість отримають. Я щиро вітаю їх з цією подією і зичу їм безхмарного неба», - сказав Ігор Шурма.

Даний навчально-тренувальний літак створений на Харківському державному авіаційному виробничому підприємстві. За словами Генерального директора підприємства Анатолія М’ялиці, літак багатофункціональний – він легкий, маленький за розміром, проте його максимальна швидкість польоту 200 км на годину. Усього підприємство випустило 10 таких літаків, 4 з них передали в експлуатацію Харківському університету Повітряних Сил України ім. І. Кожедуба.