Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ветерани Харківщини взяли участь в урочистостях з нагоди 1020-річчя заснування Бєлгорода і 70-річчя його визволення від фашистських загарбників

Ветерани Харківщини взяли участь в урочистостях з нагоди 1020-річчя заснування Бєлгорода і 70-річчя його визволення від фашистських загарбників

Представники Всеукраїнського Союзу учасників війни (Києва, Охтирки, Харкова, Богодухова) спільно з Харківським обласним Комітетом Міжнародного українського Союзу учасників війни 5 серпня взяли участь в урочистостях з нагоди 1020-річчя заснування м. Бєлгорода (РФ) і 70-річчя його визволення від фашистських загарбників . Поїздка організована в рамках виконання Указу Президента України «Про відзначення 70-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні».

На російському кордоні нашу делегацію привітали представники міської адміністрації та голова Бєлгородської міської ради ветеранів, Почесний громадянин м. Бєлгорода Дмитро Чепелєв.

У ході урочистих заходів представники ветеранських організацій України поклали вінки до стели, присвяченій присвоєнню м.Білгород звання «Місто військової слави», а також до Дзвіниці Музею-заповідника «Прохорівське поле». Відвідали Бєлгородський державний історико-художній музей-діараму «Курська битва. Бєлгородський напрямок» і музей «Третє ратне поле Росії». Передали в дар бєлгородцям портрет тричі Героя Радянського Союзу, льотчика-винищувача Івана Кожедуба, книги «Партизанський рух на Україні» та «Харків. Вогняні роки», присвячену ходу Бєлгородсько-Харківської операції 1943 року.

За словами першого заступника голови Ради Всеукраїнської спілки учасників війни, полковника Віктора Шамрая, ця поїздка дуже важлива як для учасників війни, так і для міжнародних контактів між ветеранськими організаціями України та Росії для зміцнення особистих дружніх відносин між людьми.

«Харківська секція була в числі перших семи, що утворили в 1956 році Радянський комітет ветеранів війни. Ми дуже цінуємо активну позицію і роботу нинішнього Харківського обласного комітету. Він займає одну з важливих ролей у нашій Всеукраїнській організації завдяки своїй бойовитості, спрямованості на патріотичне виховання, збереження правди історії для передачі молодому поколінню всіх тих традицій, накопичених страшим поколінням ветеранів, міжнародному співробітництву. Для нас це дуже важливо, тому що саме Всеукраїнська спілка учасників війни представляє Україну у Всесвітній організації ветеранів війни, яка існує вже більше 60 років», - сказав Віктор Шамрай.

Довідка. Курська битва в ході Бєлгородсько-Харківської операції стала поворотною і вирішальною подією, що визначила подальший хід Великої Вітчизняної війни. 5 серпня 1943 року радянські війська звільнили міста Орел і Бєлгород. На відзначення цієї перемоги в Москві вперше з початку війни був даний артилерійський салют.