Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині нагородили золотою медаллю Асамблеї народу Казахстану членів харківського об'єднання казахстанців «Бірлік»

На Харківщині нагородили золотою медаллю Асамблеї народу Казахстану членів харківського об'єднання казахстанців «Бірлік»

Голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін та Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Казахстан в Україні та Республіці Молдова пан Заутбєк Турісбєков вручили членам Харківського міського національного громадського об'єднання казахстанців «Бірлік» медалі Асамблеї народу Казахстану «Бірлік». За значний внесок у зміцненні незалежності, національної єдності і розвиток міжкультурного діалогу золотою медаллю єдності народу Казахстану «Бірлік» були нагороджені голова Харківського національного громадського об'єднання казахстанців «Бірлік» Макка Каражанова, члени ініціативної групи Харківського казахстанського земляцтва Леонід Карцев і Тетяна Крупа. Дане рішення про нагородження підписав голова народу Асамблеї Казахстану, президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв.

«У нас всі народи, що проживають в Казахстані, мають можливість вивчати мову, культуру, традиції, історію, і тому ми мирно і дружно живемо. Медаль, яку ви сьогодні отримали, – нагорода Асамблеї народу Казахстану, але я думаю, що ви заслуговуєте ще вищих нагород. Та робота, яку ви сьогодні проводите – це історична праця. Сьогодні ми схиляємо голову перед батьками, дідами, матерями, які захистили нашу землю в роки Великої Вітчизняної війни. Тут кожна п'ядь землі полита кров'ю наших предків, тому земля Харківщини є священною для нас, казахстанців, а ви сьогодні по крупицях збираєте докази», – зазначив Заутбєк Турісбєков.

За даними Всеукраїнського перепису населення 2001 року, на території Харківської області проживають 377 казахів. За словами голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна, Харків – унікальне місто, де абсолютно комфортно проживає більше ста національностей, і ніколи не було ворожнечі за національною і релігійною ознакою.

«Ми дуже пишаємося цим, і завжди при можливості підкреслюємо цю особливість нашого регіону і нашого краю. Я думаю, є дуже багато спільного між народом України і народом Казахстану – це і багатонаціональність, і радянське минуле і важка війна, яку пережили наші народи, а найголовніше – ми однаково з повагою ставимося до подій Великої Вітчизняної Війни. Для нас ця війна завжди була, є і залишиться Великою Вітчизняною. Я думаю, що повертати правду в будь-якому історичному періоді це дуже важливо, а повертати правду про героїв – важливіше вдвічі. Без пам'яті про ті події, без поваги до тих людей, які свої молоді роки віддали за свободу і незалежність не тільки своєї країни, але і всієї Європи, ми не зможемо виховати правильно майбутнє покоління. Ми повинні відновити імена всіх полеглих солдатів і офіцерів радянської армії, і в Харківській області ця робота йде з багатьох напрямках. Величезне спасибі тим людям, які витрачають свій особистий час на цю складну, але дуже важливу і цікаву роботу», – підкреслив губернатор.