Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Україна і Казахстан мають величезний потенціал для подальшого розвитку відносин

Україна і Казахстан мають величезний потенціал для подальшого розвитку відносин

Сьогодні відбулася зустріч голови облдержадміністрації Михайла Добкіна, першого заступника голови Харківської облради Олени Олешко та заступника голови ХОДА Юрія Сапронова з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Казахстан в Україні та Республіці Молдова паном Заутбєком Турісбєковім. Під час зустрічі обговорювалися актуальні питання співробітництва між Харківською областю та Республікою Казахстан. Зокрема, Михайло Добкін привітав Посла на слобожанській землі і висловив надію, що гість збереже про Харківщину найкращі враження.

«Мені б дуже хотілося, щоб враження від відвідування нашого міста, нашого регіону, зустрічей з людьми залишили у вас найкращі враження, що дозволило б і надалі працювати над економічною складовою наших відносин, яка є основою основ. У 2005 році, будучи депутатом Верховної Ради, я був присутній на зустрічі з вашим президентом, і почув багато цікавого про становлення Республіки Казахстан. Маючи можливість порівнювати з тим, як відбувалося становлення держави у нас, мені цікаво було побачити інший погляд на проблему, – зазначив губернатор. – На щастя, нам не потрібно вибудовувати відносини з нуля. У нас є міцні зв'язки і хороша кооперація ще з часів СРСР. Я думаю, що їх потрібно розвивати».

У своїй промові у відповідь Заутбєк Турісбєков подякував за теплий прийом і підкреслив, що за його першим враженням на Харківщині вшановують свою історію. За словами Посла, Казахстан зацікавлений в оздоровчому туризмі в здравницях України, співробітництві у сфері сільського господарства та інноваційних технологій.

«Для того, щоб заводити бізнес і починати спільну роботу, необхідний контакт і особисте знайомство. Зараз багато наших бізнесменів, які побували у вашій країні, зрозуміли, що Україна – це та країна, з якою необхідно працювати. Потенціал – величенний. У Казахстані затверджена програма «Шлях до Європи», і ми вважаємо, що одним з майданчиків нашої співпраці з Європою повинна бути саме Україна. У той же час Казахстан може стати для України майданчиком для співпраці з Китаєм», – заявив Заутбєк Турісбєков.

Також він повідомив, що планує запрошувати казахстанських губернаторів в окремі регіони України для того, щоб сприяти повноцінному зближенню двох країн. Зокрема, у Харківщини налагоджені контакти з Акмолинською і Атирауською областями Казахстану – це два дуже важливих регіони, дружбу з якими хотілося б зберегти і розвинути. Посол також запрошує харків'ян взяти участь у Форумі бізнесменів, який планується провести в Казахстані, і міжнародній виставці Expo-2017 Астана «Енергія майбутнього».