Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Боротьба з туберкульозом повинна мати системний характер

Боротьба з туберкульозом повинна мати системний характер

Це заявив після відкриття лабораторії для молекулярно – генетичної діагностики туберкульозу в Обласному протитуберкульозному диспансері №1 заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма. «Ми довго готувалися і знали про стратегічні плани Благодійного Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» зробити свій внесок у боротьбу з туберкульозом в Україні. Ми добре розуміємо, що гідні умови в цьому диспансері для стаціонарного лікування, лабораторної діагностики це лише маленький сегмент у боротьбі з туберкульозом. Це подолання наслідків. А для того, щоб можна було здолати туберкульоз, потрібно займатися профілактичною роботою, яка повинна бути системною», - підкреслив заступник голови ХОДА.

Саме з цією метою протягом 2012 року область виділила 81 млн.грн. і закупила 60 рентген-апаратів, і сьогодні у кожній центральній районній поліклініці та всіх поліклініках Харкова є таке обладнання. Більш того, в кожній центральній районній лікарні можна пройти лабораторне обстеження на туберкульоз. Крім того, сьогодні кожне село може розраховувати на флюорографічне обстеження, тому що було закуплено 11 пересувних флюорографів. Лише цього року обстежено понад 50 тис. сільського населення.

«З туберкульозом не можна боротися окремими кроками, як наприклад, придбанням апаратури. Це повинна бути системна робота державних адміністрацій всіх рівнів, закладів охорони здоров’я, благодійних організацій. Тому що туберкульоз це не медична, а соціальна хвороба, де від медиків залежить лише 15% у його подоланні», - підкреслив Ігор Шурма.