Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Пріоритетний напрямок розвитку культури на Харківщині – оптимізація мережі закладів культури

Пріоритетний напрямок розвитку культури на Харківщині – оптимізація мережі закладів культури

Пріоритетними напрямками розвитку культури нашого регіону було визначено оптимізацію мережі закладів культури, покращення їх матеріально-технічної бази, подальшу їх інформатизацію, створення єдиного реєстру музейних цінностей та впровадження електронного обліку музейних експонатів, популяризацію культурної спадщини, використання її для розвитку туризму та створення якісного регіонального туристичного продукту. Про це повідомив під час засідання колегії Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації директор Департаменту Дмитро Кузнєцов. Головню темою колегії стало обговорення проекту Програми розвитку культури і туризму в Харківській області на 2014-2018 роки.

Реалізація Програми включає в себе ремонт приміщень будинків культури, музеїв, бібліотек, закупівлю комп'ютерної техніки та багато іншого. Відтак програма передбачає не тільки використання бюджетних коштів, але й пошук зовнішніх джерел фінансування (зокрема, грантових програм). Обговорення Програми триватиме до 1 серпня 2013 року, до цього часу ще приймаються пропозиції від місцевих органів влади та керівників закладів культури, а після Програму буде винесено на затвердження чергової сесії Харківської обласної ради.

Підводячи підсумки І півріччя 2013 року, Дмитро Кузнєцов зазначив, що безперервно триває робота, спрямована на поліпшення умов роботи працівників бібліотек, збільшення кількості нових книжкових надходжень, комп’ютеризацію та впровадження нових інформаційних технологій в бібліотеках (117 бібліотек Харківської області стали переможцями конкурсу «Бібліоміст» та отримали 404 комп’ютерів з ліцензійним програмним забезпеченням). Зростають надходження коштів від надання платних послуг театрально-концертними установами (а 2013 рік заплановані надходження у сумі 11 069,7 тис. грн., що на 1484,7 тис. грн. більше ніж план минулого року). 

«На сьогодні музеї Харківщини виходять на новий якісний рівень своєї роботи: започатковуються літературно-мистецькі фестивалі, проводяться акції з обміну експозиціями між музеями різних регіонів країни. Разом з тим, існує низка проблем у сфері музейної справи Харківщини. 22 музеї потребують повного оновлення існуючих експозицій або й створення нових; кошти на охоронні послуги у повному обсязі виділяються тільки для музеїв обласного підпорядкування тощо. Але здебільше це локальні проблеми, вирішення яких можливе на місцевому рівні», – повідомив директор Департаменту.

Учасники колегії відзначили позитивний результат діяльності мережі обласних методичних центрів, створених по всім напрямкам діяльності Департаменту. Їх професійної підтримки найчастіше потребують районні відділи культури і туризму.

Теги