Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відкрито монумент Святому апостолові Андрію Первозванному (доповнено)

У Харкові відкрито монумент Святому апостолові Андрію Первозванному (доповнено)

Сьогодні на Червоношкільній набережній у місті Харкові було урочисто відкрито монумент Святому апостолові Андрію Первозванному. Участь в церемонії відкриття взяли Міністр доходів і зборів України Олександр Клименко, голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, Харківський міський голова Геннадій Кернес. Чин освячення пам’ятника провів Архієпископ Харківський та Богодухівській Онуфрій. «Я маю честь бути присутнім під час дуже важливої для Харкова події, присвяченої святкуванню 1025-ї річниці Хрещення Київської Русі. Ми запам’ятаємо цей день, тому що відтепер харківську землю буде прикрашати цей монумент. З життя Андрія Первозванного ми маємо брати приклад, наслідувати його перемоги і з честю долати перешкоди, а найголовніше – завжди пам’ятати про його служіння народу і богу. Я вітаю харків’ян з цією знаменною подією», – зазначив Міністр. 

Як зазначив Геннадій Кернес, з ініціативою встановлення цього монументу виступив Олександр Клименко та начальник Головного управління Міндоходів в Харківській області Андрій Роздайбіда. Пам’ятник був створений та встановлений протягом 3 місяців. Монумент встановлено в рамках виконання завдань Президента України з підготовки та відзначення 1025-річчя Хрещення Київської Русі.

У подяку за любов до Церкви та Харкова архієпископ Онуфрій від імені Предстоятеля Української Православної Церкви митрополита Київського і всієї України Блаженнішого Володимира вручив Андрію Клименку високу нагороду – Орден УПЦ Святого апостола Андрія Первозванного.

Постамент пам'ятника зображений у вигляді природної скелі, з якої спускається Андрій Первозванний. У лівій руці він тримає хрест, як би благословляючи землю. Оскільки цей святий вважається покровителем усіх мандрівників, підхід до монумента стилізований у вигляді морських хвиль.

Довідка. Андрія Первозванного вважають першим благовісником Євангелія Христового на землях України. Коли після зішестя Святого Духа апостоли кинули жереб, кому в яку країну йти для проповіді віри Христової, йому випала Скіфія, тобто землі сучасної України.

Автори монумента Андрію Первозванному - скульптори Олександр Рідний та Ганна Іванова, консультант - Сергій Чечельницький. Висота постаменту - 1,5 м. Висота бронзової скульптури - 4,2 м. Основа постаменту - коло з темного і світлого граніту. Малюнок з темного граніту символізує Андріївський хрест.