Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Меморіалі Слави відбулася церемонія перепоховання землі з могили солдата Радянської армії Івана Кузнєцова, загиблого під Варшавою

На Меморіалі Слави відбулася церемонія перепоховання землі з могили солдата Радянської армії Івана Кузнєцова, загиблого під Варшавою

Сьогодні на Меморіалі Слави в Лісопарку відбулася церемонія перепоховання землі з могили солдата Радянської армії Івана Кузнєцова, загиблого під Варшавою 23 серпня 1944. У ній взяли участь голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, син загиблого Олександр Іванович Кузнєцов і онук загиблого Олександр Олександрович Кузнєцов. На початку липня за дорученням Президента України, за підтримки голови Харківської облдержадміністрації та Генерального консульства Республіки Польща в Харкові син і онук загиблого у складі делегації Харківської області відвідали польське місто Варшава, де похований загиблий в роки Другої світової війни солдат Радянської армії Іван Ілліч Кузнєцов. Вони вшанували пам'ять батька і діда і привезли до Харкова землю з його могили.

Після церемонії освячення землі священнослужителем Харківської Єпархії, син загиблого додав її до поховання солдатів на Меморіалі. Михайло Добкін і родичі загиблого вшанували пам'ять солдата і поклали квіти до Монумента Скорботної матері і до братської могили воїнів, загиблих під час Великої Вітчизняної війни.

Члени сім'ї Кузнєцових поділилися враженнями про візит делегації до Варшави і висловили подяку Михайлу Добкіну та Генеральному консульству Республіки Польща в Харькові за його організацію, а також товариству Червоного Хреста України за допомогу в пошуку місця поховання. Син загиблого вручив губернатору фотоальбом про поїздку. Губернатор Харківщини подарував родині Кузнєцових книгу «Харків - місто, що пережило війну» з видами міста в роки війни.

Довідка. У 1941 році Кузнєцов Іван Ілліч був призваний на фронт, в 1944 році дружина і син отримали сповіщення про те, що він числиться зниклим без вісті. Тільки в 2010 році, після оприлюднення документів часів війни, стало відомо, що Кузнєцов Іван Ілліч загинув 23 серпня 1944 року під Варшавою. Його ім'я значиться в списках безповоротних втрат 160-ї стрілецької Червонопрапорної дивізії. У ході листування з товариством Червоного Хреста України з'ясувалося, що Іван Ілліч похований на Цвинтарі-мавзолеї радянських воїнів у Варшаві.