Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Понад 13,3 мільйона тонн зерна вже намолотили аграрії України

Понад 13,3 мільйона тонн зерна вже намолотили аграрії України

Сьогодні жнива тривають в усіх регіонах України. Завдяки розширенню посівних площ і високій врожайності, за попередніми даними, сільгоспвиробники до кінця жнив зберуть близько 54 мільйонів тонн зерна, що на 18% більше, ніж в минулому році. Цьогорічний експортний потенціал України, за самими песимістичними розрахунками, складе 24-26 млн. тонн. Про це сьогодні під час відеоконференції на тему «Хід польових робіт. Стратегічна ініціатива соціально-економічного розвитку сільських територій "Рідне село"» повідомив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олександр Сень.

«На сьогодні збирання ранніх зернових тривають в усіх областях України. Перший мільйон зерна намолотили в Одеській, Миколаївський, Запорізькій, Харківській областях. Всього намолочено понад 13,3 млн. тонн зерна, зокрема 9,7 млн. тонн пшениці, 3,4 млн. тонн ячменю та 148 тисяч тонн гороху. Таких результатів вдалося досягнути, в тому числі, і завдяки високій врожайності зернових. У цьому році вона збільшилася на 7,1 ц/га і складає у середньому 27 ц/га», - сказав Олександр Сень.

Також заступник Міністра зазначив, що зростанню врожайності сприяло покращення технологічності, а саме збільшення внесення добрив, активне підживлення грунту, використання продуктивних сортів насіння. Сьогодні у центральних областях України показники врожайності найвищі – тут збирають понад 40 центнерів з гектару. У південних областях держава планує  провести модернізацією та відновлення систем зрошення за допомогою залучення інвестиційних проектів.