Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

До 70-річчя визволення Харківщини відбулася презентація нової книги «Харьков. Огненные годы 1941-1943»

До 70-річчя визволення Харківщини відбулася презентація нової книги «Харьков. Огненные годы 1941-1943»

Сьогодні у ході зустрічі-круглого столу ветеранів війни-членів Харківського обласного комітету Міжнародної Української Спілки учасників війни та молоді Харківщини на тему "Курська битва. Бєлгородсько -Харківська операція. Початок переможної ходи звільнення України від фашистських окупантів", що відбулася у Харківській обласній універсальній науковій бібліотеці, була презентована нова книга голови Харківського обласного комітету учасників війни, керівника Центру захисту правди історії Великої Вітчизняної війни Петра Конюшенка «Харьков. Огненные годы 1941-1943».

За словами автора, зібрані в ній документи розкривають історичну роль і значущість для ходу всієї війни Барвінківської битви. Тоді, у 1942 році, в результаті затяжних боїв загинули 3 армії - 277 тисяч радянських солдат. Проте ця жертва не була марною.

«Для Гітлера шлях на Москву пролягав через Сталінград і Харків. Тому місто було перетворене на потужний укріплений район. Але стараннями підпільників, партизанів, бійців Червоної Армії цей бастіон був зруйнований. У травні-червні 1942 року Гітлер розраховував вийти до Сталінграда, щоб продовжити шлях до Москви. Але ці три армії на 2-3 місяці затримали фашистів під Харковом. Тож під Сталінградом вони з’явилися в кінці серпня – на початку вересня. За цей час радянське командування перекинуло туди добре озброєні війська Сибірської дивізії, що вплинуло на успіх Сталінградської битви і поклало початок корінного перелому Великої Вітчизняної війни. Тож ця книга – документальне підтвердження того, що Харків, поряд з Курськом, Бєлгородом, Орлом, гідний носити почесне звання міста воїнської слави», - сказав Петро Конюшенко.