Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Виступ Президента на церемонії складення присяги суддями, вперше призначеними на посаду професійного судді

Виступ Президента на церемонії складення присяги суддями, вперше призначеними на посаду професійного судді

Шановні судді! Щиро вітаю вас із складенням суддівської присяги! Обрана вами професія дає вам унікальну можливість щодня доводити, що найвищою цінністю в Україні є людина, її права, свободи та інтереси. Ваш професійний обов’язок полягає у тому, щоб слідувати високому покликанню судді та сприяти утвердженню в нашому суспільстві одвічних ідеалів правосуддя – незалежності, об’єктивності та справедливості суду. Очікування, надії та прагнення наших співвітчизників до справедливості найбільшою мірою пов’язані саме з вашою повсякденною працею.

Довіра суспільства до суду залежить від багатьох чинників, таких як ефективність судової системи, справедливість судових рішень, поведінка суддів як у суді, так і за його межами.

Переконаний, що повага до суду визначальною мірою залежить від самих суддів. Лише прийняття вами об’єктивних та правових рішень, неухильне дотримання вимог закону може забезпечити авторитет суду як державного інституту.

Ви повинні стати прикладом служіння народу України, щодня утверджувати принципи верховенства права та справедливості, доводити кожним прийнятим рішенням, що правовий порядок у нашій державі може і повинен ґрунтуватися лише на неухильному виконанні закону.

Ці завдання є першочерговими не тільки для суддів, а для всіх, на кого покладений високий обов’язок захисту прав та свобод наших громадян, зокрема правоохоронців.

Однак в нас досі трапляються випадки, коли замість того, щоб стояти на варті закону і захищати громадян, окремі працівники правоохоронних органів стають «злочинцями в погонах».

Маю на увазі інцидент в Миколаєві, коли міліціонери жорстоко побили і зґвалтували молоду дівчину.

Винним у цьому злочині не місце в правоохоронних органах, вони мають бути показово покарані з усією суворістю закону.

Я взяв цю справу під особистий контроль і не потерплю безкарності! Особливо, коли йдеться про тих, хто має захищати людей, а не порушувати закон.

Однак покарання цих людей, що випадково опинилися в лавах міліції, не повинно стати виправданням для їхніх керівників.

І тут є питання і до прокуратури, і до обласної міліції: де були ці керівники на різних рівнях – району, області? Що робила влада регіону? Хто намагався приховати цей злочин?

Ці питання не повинні залишитися без відповіді. По кожному з них має настати персональна відповідальність!

Якщо якійсь чиновник чи міліціонер вважає, що може робити що завгодно і усе зійде йому з рук, то я хочу, щоб він почув мене… Я цього ніколи нікому не дозволю! В Україні панує закон!

Ми розберемося в цьому випадку. Слідство має відбуватися прозоро. Громадян потрібно системно інформувати про його хід. Люди мають знати правду.

Щоб такі випадки не повторилися у майбутньому потрібно зробити три кроки:

Перше – забезпечити притягнення до відповідальності винних у випадку в Миколаєві та розібрати всі подібні інциденти, на які є нарікання людей. Не тільки в Миколаєві, а й в інших регіонах. Дати кожному з них справедливу правову оцінку.

Друге - на колегіях правоохоронних органів, насамперед, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, Генеральної прокуратури треба ухвалити принципові рішення яким чином очистити правоохоронні органи від тих людей, які не достойні високого звання правоохоронця.

В регіонах необхідно провести відомчі наради та прискіпливо розібратися з усіма випадками правопорушень не тільки з боку міліції, а й чиновників. Також слід визначитися з заходами профілактики. Обов’язково треба провести кваліфікаційні комісії.

Третє - потрібно спростити доступ громадян до механізмів захисту своїх прав. Давайте перевіримо, як у нас працюють гарячі лінії в СБУ, прокуратурі, обласних адміністраціях. Як швидко реагують на звернення людей, яка реакція і чи є вона взагалі?

Я вимагаю від правоохоронних органів принципових кадрових рішень щодо справи на Миколаївщині!

Найближчим часом я прийму звіт Генерального прокурора, на підставі якого будуть ухвалені відповідні рішення.

Головне, чого він нас очікують люди – вони хочуть бути впевнені, що правоохоронці здатні їх захистити, а в суді - завжди можна відстояти правду.

Лише так ми зможемо збудувати правову державу, в якій пануватиме закон і справедливість.

Шановні судді!

В Україні продовжується реформування судової системи та пов’язаних із нею сфер суспільних відносин. Нашим пріоритетом є утвердження європейської моделі судочинства.

Першочерговим вважаю внесення до Конституції України змін, які відповідно до європейських та міжнародних стандартів дозволять гарантувати незалежність суду.

Вони покликані змінити існуючу процедуру призначення та звільнення суддів, зменшити роль політичних суб’єктів та наділити основними повноваженнями у вирішенні питань стосовно суддів органи, де більшість складатимуть самі судді.

Венеціанська Комісія здійснила експертну оцінку запропонованих змін. І я вже сьогодні, після ретельного опрацювання наданих пропозицій, передаю цей закон на розгляд Парламенту.

Сподіваюсь, що вирішення тих проблем, які неодноразово отримували критику та нерозуміння з боку наших європейських колег, згуртує всі політичні сили в Парламенті і зміни до Конституції отримають спільну парламентську підтримку.

Важливим залишається також реформування органів прокуратури.

Організація та порядок діяльності прокуратури мають бути приведені у відповідність до європейських стандартів.

Ми повинні звернути увагу на стан виконання судових рішень.

В Україні набуває системного характеру ігнорування судових рішень, які набрали законної сили та їх свідоме невиконання.

Такі дії стимулюють поширення у суспільстві неповаги до суду та його рішень, підривають правові засади діяльності судових органів, а отже, і самої державності.

Актуальними залишаються питання зменшення навантаження на суддів, скорочення строків розгляду справ, забезпечення єдності судової практики, підвищення рівня доступності правосуддя та більшої поінформованості суспільства про діяльність суду.

Необхідним є також подальше удосконалення правового механізму, який забезпечить реальну незалежність суддів.

Зміцнення незалежності суддів – одна з ключових умов для розвитку українського правосуддя та його перетворення у дієвий інститут захисту прав громадян.

Особлива увага в цьому плані має бути приділена випадкам тиску на суддів, спробам поставити під сумнів законність та обґрунтованість судових рішень, втрутитися в діяльність судді із розгляду справ.

Будь-які спроби впливу на суд мають отримувати належну та сувору оцінку з боку правоохоронних органів та органів суддівського самоврядування.

Маємо пам’ятати, що справедливим та неупередженим суд може бути лише тоді, коли незалежність суддів не тільки декларується, а й реально забезпечується державою.

У процесі реформування чинного законодавства сподіваємося на вашу активну підтримку, оскільки судді як ніхто інший зацікавлені у якісних змінах, які істотно поліпшать діяльність судів та зроблять більш ефективним судовий захист прав і свобод людей.

У всіх нас повинне бути розуміння того, що Україна зможе відбутися як правова і демократична держава лише за умови функціонування незалежного та неупередженого суду.

Будьте принциповими у питаннях захисту прав і свобод громадян України, які з вашою допомогою повинні відчути, що українське правосуддя є надійним і справедливим засобом захисту порушених прав.

Адже саме критерій захищеності кожної пересічної людини є головним показником як стану правосуддя, так і відповідності держави загальновизнаним демократичним стандартам.

Шановні судді!


Сьогодні ви взяли на себе високу соціальну місію – забезпечувати право особи на справедливий суд.

Це непроста діяльність, оскільки ви постійно будете у центрі конфліктів, протиріч та людських переживань.

Однак, переконаний, що такі труднощі не зможуть зламати вашу впевненість та віру у важливість та необхідність своєї праці, а лише зміцнюватимуть бажання утверджувати високі ідеали законності та верховенства права.

Впевнений, що сьогодні присягу склали найкращі юристи, для яких ця професія є життєвим покликанням, а честь, правда і справедливість – основоположними принципами їхнього життя.

Висока професійність, моральність та незалежність мають стати головними ознаками українського правосуддя.

Ми повинні пам’ятати, що судова реформа лише створює умови для сильної, дієвої, оперативної та компетентної судової влади.

Наповнення її реальним змістом залежить від вашої повсякденної діяльності, вашої турботи про авторитет обраної професії. 

Стан правосуддя визначає не тільки закон, але й здатність суду діяти відповідно до духу та букви закону. 

Непрофесіоналізм судді, його упередженість, порушення ним чинного законодавства – це падіння і ганьба не лише для конкретного судді, але й втрата довіри громадян до правосуддя, їх негативне ставлення до держави в цілому. 

Тому важливим для нашої держави завжди залишатиметься завдання кадрового зміцнення суддів. 

Переконаний, що вершити правосуддя, захищати справедливість та діяти від імені Української держави повинні лише високопрофесійні, принципові та порядні судді, із високим почуттям відповідальності за кожне прийняте рішення. 

Закликаю вас не допускати дій, які здатні похитнути віру громадян в дієвість судової влади. 

Пріоритетом вашої діяльності завжди має бути захист прав учасників процесу, неупереджений розгляд судових справ та суворе слідування приписам закону.

Зловживання суддів своїм статусом та повноваженнями, нехтування правами та свободами учасників процесу не може мати пояснень чи виправдань. 

Пам’ятайте, що від сьогодні ви обличчя української судової влади. 

Ваш особистий приклад та професійна діяльність формуватиме повагу до закону, утверджуватиме віру громадян у справедливість судочинства, визначатиме вимір суспільного ставлення до суду як гаранта законності та правопорядку. 

Впевнений, що своєю діяльністю ви зможете утвердити повагу до судової системи нашої держави та докладете всіх зусиль, щоб посада судді була почесною та шанованою серед громадян України. 

Лише тоді українці переконаються, що суд уважно ставиться до їхніх проблем, вони поважатимуть його, а головне – поважатимуть свою державу. 

Щасливого вам життєвого шляху, професійних здобутків та досягнень на благо українського народу. 

Дякую за увагу!

Теги