Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Пархомівський історико-художній музей зустрів фотокореспондентів Харківщини

Пархомівський історико-художній музей зустрів фотокореспондентів Харківщини

Останнім пунктом, який відвідали харківські фотокореспонденти сьогодні в рамках Днів відкритості Харківської області, став Пархомівський історико-художній музей ім. П.Ф. Луньова. Там учасники прес-туру змогли побачити і зафіксувати кращі з творів експозиції. Установа була заснована як шкільний краєзнавчий музей, а в даний час в її колекції близько 7 тисяч експонатів, у тому числі оригінали робіт Іллі Рєпіна, Тараса Шевченка, Сергія Васильківського, Івана Айвазовського, Івана Шишкіна, Ісаака Левітана, Олександра Бенуа, Володимира Маяковського. У рік музей відвідує 20 тисяч осіб.

«Історія нашого музей унікальна. Він був заснований вчителем історії Пархомівської середньої школи Панасом Луньовим. Разом з учнями він створив історико-мистецтвознавчий клуб, який назвав «Веселка». На заняттях цього клубу діти вивчали історію світового мистецтва, познайомилися з класичною музикою і літературою, а весь вільний час віддавали музею – вони займалися експонатами, проводили екскурсії, і навіть директорами були старшокласники. Зібрати таку багату колекцію вдалося завдяки допомозі Державного музею образотворчих мистецтв імені О.С. Пушкіна (Москва), Ермітажу, Третьяковської галереї, музею Московського Кремля і Союзу художників СРСР. У 1986 році колекція була передана державі, і тепер у Пархомівці автономний відділ Харківського художнього музею», – повідомила завідувач музеєм Олена Семенченко.

В експозиції Пархомівського музею старовинні ікони, станковий живопис і графіка, гравюри, шовкове ткацтво, вишивка шовком, скульптури, вироби та сервізи з фарфору, предмети побуту, а також художні роботи дітей, які займаються в творчому гуртку при музеї. Особливе місце в колекції посідає музична шкатулка початку XX століття – вона повністю справна, і відтворює музику, нанесену за допомогою складної системи просічок на мідні диски. Всього в музеї 30 змінних дисків до музичної шкатулки.