Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині розробляють різні напрямки енергозбереження

На Харківщині розробляють різні напрямки енергозбереження

Директор Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури ХОДА Роман Грива в ефірі програми «Ранковий ексклюзив» розповів про те, що КП «Харківські теплові мережі» та ТЕЦ споживають близько 83% газу Харківської області. На думку Романа Гриви для того, щоб знизити споживання, було б дуже ефективно перевести ТЕЦ-3 і ТЕЦ-4 на альтернативні джерела тепла.

«Ми також розробляємо інші напрямки енергозбереження, як, наприклад, енергія вітру або енергія сонця. У Харкові проводяться відповідні розробки, якщо дійсно впровадити використання енергії сонця, то вона дозволить нам заощаджувати великі ресурси по газу, - підкреслив Роман Грива. - Сонячні колектори можуть уловлювати як прямі, так і розсіяні сонячні промені. Один навіть маленький сонячний колектор може нам економити близько 1000 кг умовного палива».

Директор Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури ХОДА також розповів, що розробкою цих систем і визначенням місць, найбільш сприятливих для впровадження сонячної енергії, займається Харківський політехнічний інститут і Харківський приладобудівний завод ім. Шевченка. Є значні успіхи, так, фахівцями політехнічного інституту була розроблена геліосистема для постачання гарячої води в Сокольниках. Зазначена система використовується для виробництва гарячої води технологічного та господарсько-побутового призначення.