Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В художньому музеї відкрилась виставка львівського художника Івана Труша «Малярські елегії українського неоромантика» (доповнено)

В художньому музеї відкрилась виставка львівського художника Івана Труша «Малярські елегії українського неоромантика» (доповнено)

Сьогодні в Харківському художньому музеї в рамках угоди про співпрацю між Харківською та Львівською областями розпочалася акція «Музей-гість». До уваги мешканців Харківщини представлена виставка творів львівського художника Івана Труша «Малярські елегії українського неоромантика». У відкритті виставки взяв участь заступник голови Харківської ОДА Ігор Шурма. Як зазначив Ігор Шурма, ця акція передбачає обмін культурно-мистецькими цінностями, щоб з ними ознайомилися люди, які проживають в Харківській та Львівській областях. «Іван Труш у Харкові та Сергій Васильківський у Львові, мені видається, це те, що повинно відкрити душу людей, серед яких жили ці художники. Минуло фактично століття, люди мають свою ментальність, традиції, і ніхто так тонко не відкриє душу людей як митець», - підкреслив Ігор Шурма.

За його словами, Іван Труш зробив кардинальні зміни в українському мистецтві. На той час була дуже консервативна програма навчання, яка була пронизана академізмом і потребувала поштовху для розвитку. Іван Труш як надзвичайно талановитий митець побував в академіях мистецтв Відня та Мюнхена і побачив нові течії. Масштабне та стратегічне мислення, талант дозволили йому, повернувшись в Україну, започаткувати цілу хвилю свіжого бачення, абсолютно іншої філософії світосприйняття. Саме він започаткував на Галичині пленеризм.

Ігор Шурма також зазначив, що в Україні, як унітарній державі, те, що цінне на Галичині, повинно сприйматися як цінність на Слобожанщині, і навпаки.

«Особливості української душі на Слобожанщині ніхто не міг відобразити краще, ніж син чумака Сергій Васильківський. І це повинно бути надбанням і для львівської публіки, яка буде через тиждень відкривати аналогічну виставку на Галичині. Тому я вважаю, що Харківська та Львівська області зробили сьогодні перший крок у пізнанні один одного у культурно-мистецькій площині. Думаю, це лише перший крок, тому що плеяда сучасних художників, надбання минулого – це все, що має нас об’єднувати та робити сильнішими», - підкреслив Ігор Шурма.

Як повідомив директор Національного музею ім. А. Шептицького у Львові Ігор Кожан, у 2013 році виповнюється 100 років від того часу, коли митрополит Андрій Шептицький, який мав у Львові приватний музей, подарував його українському народові.

«Сьогоднішня подія в Харкові і за тиждень у Львові – це як раз свято до сторіччя від дня дарування музею. Хочу всім подякувати, що ви прийшли. Маю надію, що виставку Івана Труша відвідає багато харків’ян і гостей міста. Харківський художній музей має твори Івана Труша і має постійні експозиції. Але виставка такого масштабу творів Івана Труша в українських музеях поза Львовом - перша», - зазначив Ігор Кожан.

Довідка. Акцію «Музей-гість» вперше спільно проводять дві провідні музейні інституції України – Національний музей у Львові та Харківський художній музей. Вона покликана широко представити в столицях Галичини й Слобожанщини творчий спадок видатних українських митців І.Труша та С.Васильківського. Виставки «Іван Труш: малярські елегії українського неоромантика» та «Сергій Васильківський: українська доля Дикого Поля» (яка експонуватиметься з 31 травня 2013 року в Національному музеї у Львові) відбуваються в рамках співпраці Харківської та Львівської областей.

Іван Труш – один з найвидатніших українських митців кінця XIX – першої половини XX ст. Захоплений багатством і красою природи рідної землі, І.Труш багато подорожував Україною, закарбовуючи численні враження в невеличких малярських етюдах та епічних за формою й звучанням композиціях. У Харкові експонується 83 картини митця, з яких 81 - із колекції Національного музею ім. Андрея Шептицького у Львові, а 2 – із приватної колекції.