Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У рамках кінофестивалю «Харьковская сирень» відбулася творча зустріч з актрисою театру і кіно Світланою Живанковою

У рамках кінофестивалю «Харьковская сирень» відбулася творча зустріч з актрисою театру і кіно Світланою Живанковою

V Міжнародний кінофестиваль «Харьковская сирень» подарував харків'янам можливість зустрітися з актрисою радянського театру і кіно Світланою Живанковою, що знімалася в культових картинах 50-60-х років. Вона виконала головні ролі у фільмах «Роки молоді» і «Чорноморочка», знімалася в картині «Вертикаль» разом з Володимиром Висоцьким. Всього за участю актриси було знято понад десяток фільмів. Творча зустріч відбулася в кінотеатрі «Боммер». До уваги глядачів було представлено фільм «Роки молоді», знятий в 1959 році кіностудією ім. Довженка. «Я дуже рада, що можу зануритися разом з вами в дні моєї молодості, в дні, коли були мої літа молоді», – зазначила перед переглядом актриса.

У цій кінокартині Світлана Живанкова виконала, фактично, дві ролі: дівчини Наташі, яка їде з Донбасу до Києва вступати до театрального училища, і хлопчика Лесика, в якого за збігом обставин доводиться переодягтися Наташі.

«Вам, напевно, захочеться дізнатися, як я потрапила на цю роль. Коли в Києві на студії ім. Довженка ще тільки йшли проби, на цю роль пробувалися дуже багато актрис, у тому числі таких знаменитих, як Надія Румянцева, Ада Роговцева, Людмила Гурченко – всього близько 25. Але якщо актриса була чудова в ролі Наташі, то вона була «ніякою» в ролі Лесика, і навпаки. З Луганським театром я була на гастролях в Курську, моя роль сподобалася, і мене запросили на проби. Режисер Олексій Мішурин все ж хотів знімати Надію Румянцеву – це була його улюблена актриса, і я не сподівалася на отримання ролі, але після проб худрада все ж затвердила мене. І почалися трудові будні кіно», – повідомила Світлана Живанкова.

Вона зазначила, що в картині її ніхто не дублював – вона сама і співала, і танцювала, в тому числі в балетному номері. Знімальні дні були дуже важкими – це була центральна роль, і на ній будувався весь сюжет. Доводилося працювати 10-14 годин на добу. Після завершення роботи над фільмом Світлана Живанкова отримала цілий ряд пропозицій, у тому числі на Ризьку кіностудію в двосерійний фільм «Пустотливі повороти» і одночасно в Одеську кіностудію, де знімався фільм «Чорноморочка». Актриса віддала перевагу Одесі.

«Дуже я вдячна харківським глядачам, вони приймали мене тепло. Чудова зустріч. Вона залишила у мене найяскравіші і незабутні спогади. Враження від фестивалю також колосальні. У вас прекрасне місто, яке дуже багате талантами. Я заберу з собою запах бузку і весни – запах вашого фестивалю», – підкреслила Світлана Живанкова.