Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

«Харьковская сирень» представила любителям кінематографа німий фільм «Привид опери»

«Харьковская сирень» представила любителям кінематографа німий фільм «Привид опери»

Увечері 18 травня в саду ім. Шевченка, на Алеї почесних гостей фестивалю «Харьковская сирень», відбулася масштабна реконструкція сеансу німого кіно часів першої половини XX століття. До уваги глядачів була представлена ​​картина «Привид опери» 1929 року – одна з перших екранізацій однойменного роману Гастона Леру. «Ви побачите фільм, який називається «Привид опери». Ця картина була знята в 1925 році режисером Джуліаном Рупертом. Вся принадність цього фільму в кількох моментах: з одного боку, це перша екранізація знаменитого роману Гастона Леру, а з іншого – у ньому знімався чудовий і неперевершений актор Лон Чейні. Його звали «Людина з тисячею обличь», тому що він користувався надзвичайно складним гримом, і публіка навіть не знала його в обличчя. Цей фільм знято в технології чорно-білого кіно, але деякі сцени розфарбовані – там, де потрібна була напруга, вони виконані в червоному кольорі, ліричні моменти – в жовтуватих відтінках», – зазначив у своєму вступному слові харківський кінокритик, член журі фестивалю «Харьковская сирень» Володимир Миславський.

Акція зібрала біля екрану під відкритим небом близько тисячі осіб. Всі півтори години від початку і до кінця показ супроводжувала музична імпровізація у виконанні композитора, заслуженого артиста України Володимира Соляникова. Перед початком кінофільму перед публікою виступили артисти «Театру на ходулях» з Євпаторії, що завершили свій перфоманс барвистим фаєр-шоу.

Довідка. «Привид Опери» (англ. The Phantom of the Opera, 1925) – німий фільм жахів за однойменним романом Гастона Леру. Стрічка знаходиться в суспільному надбанні в США і внесена до Національного реєстру фільмів. У 1929 році фільм був повністю перезнятий заново в тих же декораціях і з тими ж акторами. Були озвучені деякі діалоги, пофарбовані деякі сцени. Фільми 1925 і 1929 років дуже схожі, але не ідентичні. Виконавець ролі Привида – видатний американський актор німого кіно Лон Чейні.