Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відкрито меморіальні дошки фотографу Альфреду Федецькому і засновнику Одеської кіностудії Дмитру Харитонову (доповнено)

У Харкові відкрито меморіальні дошки фотографу Альфреду Федецькому і засновнику Одеської кіностудії Дмитру Харитонову (доповнено)

Сьогодні в рамках V Міжнародного кінофестивалю «Харьковская сирень» відбулося відкриття меморіальних дошок фотографу Альфреду Федецькому і засновнику Одеської кіностудії Дмитру Харитонову. В урочистій церемонії взяли участь начальник управління у справах преси та інформації ХОДА, співголова оргкомітету фестивалю «Харьковская сирень» Вікторія Маренич, член журі кінофестивалю «Харьковская сирень» Володимир Миславський, консул Генерального консульства республіки Польща в Харкові Халіна Гранат.

Вікторія Маренич зазначила, що сьогоднішній день особливий. «У нас дуже незвичайна подія, вулиця Сумська сьогодні ще раз стане історичним місцем, яке, можливо, увійде в туристичний маршрут нашого міста», - звернулася Вікторія Маренич до присутніх. Вона зазначила, що ідея розробити туристичний маршрут «Харків кінематографічний» з'явилася не так давно і запропонувала всім харків'янам, якщо вони знають що-небудь, що допоможе збагатити кінематографічну культуру міста, звертатися з пропозиціями до оргкомітету фестивалю.

Меморіальна дошка харківському фотографу польського походження Альфреду Федецькому була встановлена на будівлі за адресою Сумська, 3, де проживав фотограф.

Пам'ятна дошка засновнику Одеської кіностудії, харків'янину Дмитру Харитонову розміщена на будівлі за адресою вул. Сумська, 5. Саме в цьому будинку знаходився кінотеатр «Ампір», заснований харківським купцем Харитоновим і його кіномайстерня.

«Вулиця Сумська, 3 та 5 це дві будівлі, які навіть не мають кордонів. Культура теж не має меж, так само як і кінематограф. В одному будинку жив чудовий фотограф Альфред Федецький, тут була його майстерня. В іншому - Дмитро Харитонов, який, працюючи в Харкові, зробив все, для того, щоб наше місто стало великим центром кіноіндустрії. Ми сьогодні мріємо про повернення таких позицій Харкову, так чому б нам не повернутися до історії і до тих людей, з іменами яких пов'язано багато кінематографічних подій нашого міста», - сказала Вікторія Маренич.

Після урочистої церемонії відкриття до меморіальних дошок були покладені квіти.

Довідка. Федецький Альфред Костянтинович (1857 - 1902) - відомий фотограф і автор першого документального фільму Російської імперії, який був знятий на Харківщині. Зйомки під назвою «Урочисте перенесення чудотворної Озерянської ікони з Курязького монастиря у Харків» выдбулися 30 вересня 1896 року. Експериментував в рельєфній, кольоровій, стереоскопічній фотографії та фотографії на порцеляні. Його роботи були удостоєні престижних нагород на міжнародних виставках.

Харитонов Дмитро Іванович - кінопідприємець. Протягом 1906-1916 років активно розвивав кінематограф у Харкові, будуючи кінотеатри та фінансуючи зйомки фільмів. Харитонов Д.І. був власником кінотеатру «Аполло», а також - однойменної прокатної контори в Харкові з філіалами в Одесі, Ростові-на-Дону, Києві, Петербурзі. У 1913 році у власному будинку відкрив найбільший в Харкові кінотеатр «Ампір», більш відомий харків'янам як 1-й Комсомольський по вул. Сумській, 5. Паралельно в 1909-1912 роках фінансував зйомки фільмів у Харкові