Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Розвиток сімейної медицини залежить від якості матеріально-технічного забезпечення лікарських амбулаторій та фельдшерсько-акушерських пунктів

Розвиток сімейної медицини залежить від якості матеріально-технічного забезпечення лікарських амбулаторій та фельдшерсько-акушерських пунктів

Як зазначив в ефірі програми «Ранковий ексклюзив» на обласному радіо заступник голови облдержадміністрації Ігор Шурма, в Харківській області з 2010 року приділяється пильна увага покращенню матеріально-технічної бази поліклінік, лікарських амбулаторій сімейного типу та фельдшерсько-акушерських пунктів. «Якщо ми хочемо ввести інститут сімейного лікаря, ми повинні створити елементарну матеріально-технічну базу для того, щоб цей лікар мав змогу реалізувати свій потенціал. В міру того, як ФАПи та амбулаторії укомплектовані, в міру того, як вони забезпечені кадрами, можна говорити, як активно буде розвиватися інститут сімейної медицини в сільській місцевості», - підкреслив заступник голови ХОДА.

За його словами, на Харківщині в першу чергу було покращене матеріальне забезпечення фельдшерсько-акушерських пунктів. «Уявляєте собі фельдшера на селі – це уособлення всього, що пов’язано з медициною. Але раніше на елементарний виклик він приходив з порожньою сумкою. Тому в перший рік ми закупили для кожного з 519 ФАПів фельдшерські сумки і в кожну вклали необхідний перелік медикаментів і товарів медичного призначення приблизно на 1100 грн. У наступний рік ми всі ФАПи забезпечили системою «Телекард». Сьогодні, навіть не маючи спеціалізованої освіти, кожен з фельдшерів може у разі необхідності зняти кардіограму і дистанційно передати до медичних закладів Харкова, де її розшифрують і одразу скажуть, що робити із таким пацієнтом. Я вважаю, що це великий крок вперед», - підкреслив Ігор Шурма.

Також він додав, що за 2 роки на 100% всі поліклінічні відділення були укомплектовані новими рентген-апаратами, апаратами УЗД, фізіотерапевтичним обладнанням тощо.