Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Пострадянський простір гостро потребує осмислення того, як він буде розвиватися далі. Дмитро Табачник

Пострадянський простір гостро потребує осмислення того, як він буде розвиватися далі. Дмитро Табачник

Виступаючи на Міжнародному форумі «Пострадянський світ 2020 – ризики, виклики, сценарії» Міністр освіти і науки України Дмитро Табачник зазначив, що величезний пострадянський простір гостро потребує осмислення того, який шлях він пройшов, і як буде розвиватися далі. Найголовнішим завданням форуму Міністр назвав розробку практичних рекомендацій.

«Ми багато говоримо про інтеграцію в пострадянському просторі. Напевно, економічна, політична і культурна інтеграція однієї шостої частині земної кулі, яка ще 20 з невеликим років тому була єдиною державою, – це найважливіший вектор розвитку. Однією з найбільших проблем суспільств, що виникли на пострадянському просторі, було те, що в перші роки незалежності всі наші держави намагалися скопіювати якийсь шлях розвитку, пройдений іншими країнами. Досвід наступних років показав, що це не завжди оптимальний варіант. Головне завдання форуму – спробувати знайти ті шляхи та інструменти розвитку, які є нашими власними, визначити, що може бути використано з кращих елементів світового досвіду і сконструйовано загальними зусиллями народів, які мають багатющу історію, свій власний пласт у світовій культурі й великі наукові досягнення», – підкреслив він.

Дмитро Табачник додав, що щорічний товарообіг України з пострадянським простором становить 65 млрд. дол, або 40% зовнішньоторговельного обороту країни, а близько 28% – біля 40 млрд. дол. – з країнами Європейського Союзу. На його думку, Україна не може зробити вибір на користь тільки одного з векторів розвитку.