Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області не будуть знижуватися темпи покращення якості медичних послуг

У Харківській області не будуть знижуватися темпи покращення якості медичних послуг

Харківщина по праву посідає провідні місця з розвитку системи надання медичної допомоги населенню. Як зазначив голова ХОДА Михайло Добкін сьогодні в ході відкриття приймального відділення в Харківській обласній клінічній лікарні, і надалі в області медицині приділятиметься пріоритетна увага. «Незважаючи на те, що дуже багато вже зроблено, у нас роботи дуже багато. Ми розуміємо, скільки ще потрібно коштів, щоб відремонтувати приміщення, купити медичне обладнання, але ми не будемо скромно замовчувати про наші результати, тому що такої кількості обладнання, як отримала Харківська область за останні 3 роки, наш регіон не бачив за останні років 10 - 15. Ми темпи не будемо знижувати. Найголовніше, що це обладнання йде не в якісь елітні платні клініки, а в районні, міжрайонні, міські лікарні. Торік деякі районні лікарні отримали УЗД та рентген-апарати вперше з часів незалежності України, і сьогодні там лікарі можуть спиратися на сучасну техніку», - сказав голова області.

За його словами, система охорони здоров'я в регіоні потребує реформування, але на рівні однієї області це зробити в повній мірі неможливо. Тим не менше, на Харківщині ведеться своя робота паралельно з державною програмою реформування, яка реалізується в 4 пілотних регіонах.

«Система охорони здоров'я в нашому регіоні, як і в будь-якому іншому регіоні країни, потребує кардинальних змін. Ми не можемо в окремо взятій Харківській області провести медичну реформу - не можемо ввести страхову медицину, наприклад, але ми можемо змінити умови роботи медичного персоналу, ми можемо змінити умови для пацієнтів, які, приходячи до лікарні, повинні бачити, що вони прийшли в державну медичну установу, а держава піклується про здоров'я своїх громадян. Тому ми йдемо своїм шляхом, і коли пілотні проекти будуть завершені в регіонах, ми покажемо свій варіант. Поки наші показники в плані охорони здоров'я багато в чому перевершують показники інших регіонів України, і при цьому ми не отримуємо додаткового фінансування, тоді як у Дніпропетровській області, наприклад, минулого року по пілотному проекту отримали 250 або 300 нових автомобілів швидкої медичної допомоги. А ми не отримали жодного, але організація системи надання екстреної медичної допомоги у нас така, що ми посідаємо перше місце в країні з великим відривом», - підкреслив Михайло Добкін.