Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відбувся урочистий мітинг на честь Всесвітнього дня авіації і космонавтики

У Харкові відбувся урочистий мітинг на честь Всесвітнього дня авіації і космонавтики

Сьогодні біля каменя, закладеного до 50-річчя з дня польоту у космос Юрія Гагаріна, відбувся урочистий мітинг. У ньому взяли участь члени Громадського координаційного комітету «Харків - ракетно-космічний», ветерани харківських підприємств, які внесли значний вклад у розвиток космонавтики. Це НПП «Хартрон», об'єднання «Комунар», завод ім. Т.Г. Шевченка, Харківський завод електроапаратури, науково-дослідний інститут радіовимірювань (НДІРВ), радіоастрономічний інститут Національної академії наук України (РІНАНУ) та ін.

Всього 32 підприємства Харкова були пов'язані з космічними проектами. Але харків'яни не тільки створювали системи керування ракетними комплексами, випробовували їх з ризиком для життя, тут також пройшли підготовку перші 22 космонавта Радянського Союзу.

Україна відмовилася від свого ядерного щита, але вона як і раніше залишається ракетно-космічною. Всі її напрацювання, всі системи управління беруть участь у всіх міжнародних програмах. Підтримувати, розвивати цю галузь - це сьогодні  одне з пріоритетних завдань не тільки харківської науки, а й, напевно, держави. Так вважає голова обласної ради Організації ветеранів України Анатолій Хіневич.

«Не дарма сьогодні стоїть питання про те, що Харків безумовно повинен мати статус Харків - ракетно-космічний. Тому що, тут зібрана дуже сильна інтелектуальна міць, яка була вкладена у створення і першого штучного супутника Землі, і ракет стратегічного призначення, і в сучасні космічні проекти.

Обласна рада ветеранів підтримує проект створення в Харкові Алеї слави космонавтів, щоб у листопада 2014 року до 100 - річчя з дня народження нашого земляка - Головного маршала артилерії Толубко В.Ф. , а також двічі Героя Соціалістичної Праці, Почесного громадянина м. Харкова Сергєєва В.Г., 55-річчя ракетних військ стратегічного призначення на місці каменя були встановлені перші монументи. Щоб цей меморіал нагадував і жителям і гостям нашого міста, про те, що Харків ракетно-космічний», - сказав Анатолій Хіневич.