Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині планується розробити механізм передачі незатребуваних паїв, земель запасу і резерву в сільськогосподарське користування

На Харківщині планується розробити механізм передачі незатребуваних паїв, земель запасу і резерву в сільськогосподарське користування

Як розповів в ході засідання Харківського регіонального антикорупційного комітету голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, через неможливість використовувати землі запасу, резервного фонду, а також незатребувані паї для потреб сільського господарства, Харківщина може понести значні фінансові втрати. «У зв'язку із зміною чинного законодавства у нас сьогодні з роботи випадає по всій області близько 50 тис. га землі. Я наведу приклад: якщо порахувати хоча б наші втрати по озимій пшениці, то вони становитимуть приблизно 100 млн. грн. вала за році. Це те, що ми не зможемо додати до нашого регіонального ВВП. 25-30 млн. грн. втратять районні державні адміністрації, тому що вони не зможуть отримувати орендну плату за ці землі, і близько 60, а якщо добре попрацювати - 70 тис. тонн зерна недоотримають засіки нашої батьківщини», - повідомив він.

За словами очільника області, необхідно розробити правовий механізм, який дозволить передавати ці землі сільськогосподарським підприємствам.

«Ця земля простоїть, тому що просто немає механізму, який би дозволив її на законних підставах передати сільгоспвиробнику. Нам треба, спираючись на найпотужніший правовий фундамент нашого регіону, на Національну академію правових наук, на профільні кафедри Національної юридичної академії, розробити механізм, який можна буде застосувати у нас для передачі цієї землі без змін чинного законодавства, а якщо це неможливо, тоді і звертатися до народних депутатів», - підкреслив Михайло Добкін.