Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Щодо правил нарахування платежів за комунальні послуги та примусового стягнення заборгованості у судовому порядку

Щодо правил нарахування платежів за комунальні послуги та примусового стягнення заборгованості у судовому порядку

За інформацією Департаменту комунального господарства Харківської міської ради, відповідно до ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов’язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом. Згідно з п.21 «Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», у разі відсутності у квартирі та на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку води і теплової енергії плата за надані послуги справляється згідно з установленими нормативами (нормами) споживання.

За інформацією, наданою КП «Харківські теплові мережі», стосовно гр. Гаєвського М.П., що мешкає у м. Харкові, повідомляємо, що особовий рахунок по квартирі відкрито на його ім'я. Опалювана площа квартири складає 41,7м2. Нарахування по гарячій воді проводяться на 2 особи. Споживачі пільгами та субсидією не користуються.

Заборгованість по квартирі за вказаною адресою станом на 01.03.2013 складала 10343,63грн, в березні споживач сплатив 0,05 грн.

За даними КП «Харківські теплові мережі» в квартирі зареєстровані Гаєвський М.П. та його донька. Сам гр. Гаєвський М.П. в КП «Харківські теплові мережі» з питання зміни кількості зареєстрованих осіб в квартирі не звертався, документи щодо корегування нарахувань за послугу гарячої води не надавав.

В зв`язку з наявною заборгованістю за послуги з теплопостачання КП «Харківські теплові мережі» 03.11.2010 було змушене звернутися до Дзержинського районного суду для примусового стягнення заборгованості за послуги з теплопостачання. 12.04.2011 було видано судовий наказ про стягнення заборгованості за період з 01.04.2005 по 30.09.2010 у сумі 5396,07 грн. Судовий наказ для виконання передано у виконавчу службу 08.02.2012.

Згідно з ст. 25 Закону України «Про теплопостачання», у випадку заборгованості за спожиту теплову енергію, теплопостачальна організація має право обмежувати або припиняти надання послуг, а також звернутися в суд у встановленому законодавством порядку, для примусового стягнення заборгованості. Згідно із ч. 2 ст. 102 ЦПК України видача судового наказу проводиться без судового засідання і виклику стягувача та боржника для заслуховування їх пояснень. Виконання рішення суду проводиться відповідно до чинного законодавства України органами державної виконавчої служби.

Утримані з пенсії гр. Гаєвського М.П. кошти надійшли на особовий рахунок 25.12.2012 в сумі 50,88 грн, 23.01.2013 в сумі 213,85 грн., 21.02.2013 в сумі 213,85 грн.

Відповідно до ст. 19 Конституції України, ст. 24 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Згідно зі ст. 18 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відносини органів місцевого самоврядування з підприємствами, установами та організаціями, що не перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад (до яких відноситься ПАТ «Харківміськгаз»), будуються на договірній і податковій основі та на засадах підконтрольності у межах повноважень, наданих органам місцевого самоврядування законом.

З питань, віднесених до відання органів місцевого самоврядування, на їх вимогу підприємства, установи та організації, що не перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, надають відповідну інформацію.

Департаментом комунального господарства було направлено відповідне звернення до ПАТ «Харківміськгаз» та отримано копію довідки від 17.01.2013 № 122 дільниці № 8 КП «Жилкомсервіс» відповідно до якої за вказаною адресою зареєстровано 4 особи. ПАТ «Харківміськгаз» нарахування за особовим рахунком здійснюються відповідно до норм споживання, які встановлені постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників» від 08.06.1996 № 619 відповідно до виду споживання природного газу.

Станом на 01.03.2013 заборгованість за послуги з газопостачання складала 469,08 грн.