Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В урочистостях з нагоди 70-річчя героїчної битви за с. Соколово візьмуть участь гості з Чехії

В урочистостях з нагоди 70-річчя героїчної битви за с. Соколово візьмуть участь гості з Чехії

Героїчній битві за с. Соколово Зміївського району в цьому році виповниться 70 років. 8-9 березня в Харківській області відбудеться низка заходів, приурочених цій події. Про це повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Євген Савін під час робочої поїздки до Зміївського району. В урочистостях візьмуть участь представники чеських офіційних делегацій, планується відкрити після реконструкції музей бойового братерства в с. Соколово. Під час візиту гості з Чехії планують взяти участь у ряді заходів, серед яких покладання квітів до меморіальної дошки Отакару Ярошу та до братської могили жертвам фашизму 1941-1943 рр. в Харкові, а також зробити піший похід з Харкова до Соколово.

Однією з головних подій стане реконструкція битви із залученням клубів історичної реконструкції України й Чехії. За попередніми даними, в Харківську область очікується приїзд понад півтисячі іноземних гостей.

Довідка. За наказом командування чехословацька частина зайняла оборону по фронту хутір Миргороди - с.Соколово - с.Артюхівка. Це було 3 березня, а на день раніше, поряд, в с.Таранівка на залізничному переїзді Безпалівка основний удар ворога взяв на себе взвод гвардії лейтенанта П.М.Широніна. У нерівному бою 25 гвардійців-широнінців знищили 10 танків та понад 100 гітлерівців. Не пробившись через Таранівку, фашисти обійшли її і на їх шляху стало с.Соколово.

Вранці 8 березня 1943 р. гітлерівці кинули на позиції роти надпоручика Отакара Яроша 60 танків і близько двох батальйонів піхоти на 14 бронетранспортерах. Чехословацькі воїни мужньо зустріли ворога і тільки чисельна перевага в техніці і живій силі дозволила фашистам потіснити захисників села і увірватися у Соколово. У бою загинуло багато радянських і чехословацьких воїнів. Багато з них нагороджено орденами і медалями СРСР. Надпоручику О.Ярошу, першому серед іноземних громадян, посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу.