Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська облдержадміністрація висловлює співчуття

Харківська облдержадміністрація висловлює співчуття

Харківська обласна державна адміністрація глибоко сумує з приводу смерті Почесного громадянина міста Харкова, першого проректора з наукової роботи Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, професора Іллі Залюбовського і висловлює співчуття його рідним і близьким. Вдячну пам'ять про Іллю Івановича в своїх серцях зберігають всі, хто його знав. Сумуємо разом з вами.

Довідка. Ілля Іванович Залюбовський народився 15 червня 1929 року в с. Бутенки Кобеляцького району Полтавської області. У 1954 році закінчив Харківський державний університет ім. Горького (нині - Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна) за спеціальністю «Фізика». Все своє життя присвятив університетові. З 1967 року обіймав в навчальному закладі посаду проректора з наукової роботи.

У 1967 році співробітники кафедри експериментальної ядерної фізики під керівництвом І. І. Залюбовського відкрили явище радіовипромінювання широких атмосферних злив космічних променів. Цикл робіт відзначений Державною премією УРСР.

Під керівництвом І. І. Залюбовського в Харківському університеті створена потужна експериментальна база для вирішення фундаментальних завдань радіаційної фізики твердого тіла, радіаційного матеріалознавства, біофізики та медицини, радіаційних випробувань і розробки нових технологій.

Викладав в ХНУ ім. В. Н. Каразіна, а також в університетах інших країн. На основі його лекцій написані підручники. Автор понад 350 наукових праць, п'яти монографій та двох підручників для студентів фізичних спеціальностей університетів.

Нагороджений двома орденами Трудового Червоного Прапора, орденом «За заслуги» III, II і I ступенів. Лауреат премій імені К. С. Синельникова, імені Ярослава Мудрого, двох Державних премій України в галузі науки і техніки.