Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Найбільший інтерес у інвесторів викликають проекти, пов'язані з сільським господарством і IT-технологіями

Найбільший інтерес у інвесторів викликають проекти, пов'язані з сільським господарством і IT-технологіями

В ході роуд-шоу, яке Харківська облдержадміністрація проводила спільно з Національним агентством з інвестицій у багатьох країнах світу, найбільший інтерес викликали проекти, пов'язані з сільським господарством і з IT-технологіями, а також з податковими пільгами для виробництва високотехнологічної продукції з високою доданою вартістю. Про це повідомив в програмі «Час влади» в ефірі обласного державного телебачення директор Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської облдержадміністрації Сергій Авершин. «Інвестор обирає найбільш вигідні для себе шляхи вкладення коштів. Він намагається, враховуючи загальну економічну ситуацію і в світі, і в Україні, отримати максимальну частку прибутку за мінімальний термін часу. Це справедливо. Бізнес сам визначає пріоритети, куди вкладати гроші. На даному етапі найбільший інтерес в Харківській області викликає інтелектуальний потенціал. Це студенти, розробники програмного забезпечення і всього, що з цим пов'язано. Не менший інтерес викликає агропромисловий комплекс, який зараз теж досить рентабельний і може давати серйозний прибуток при грамотній організації бізнесу», – повідомив директор Департаменту.

У той же час він відзначив, що нині немає реально діючої системи комерціалізації наукових розробок. Хоча Харківська область і Україна володіють величезною базою наукових установ, але поки не можуть похвалитися такими успіхами, як, наприклад, Стенфордський університет, де захищається близько 50-100 патентів на рік.

«Ми поки не можемо похвалитися такими успіхами, але багато вузів це вже чудово розуміють і починають працювати над тим, щоб дослідження, які проводяться їх вихованцями та викладачами, залишали якийсь комерційний слід і давали можливість регіону, вузу і країні заробляти на них гроші», – підкреслив Сергій Авершин.