Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині збереглося 98% посіяних озимих

На Харківщині збереглося 98% посіяних озимих

Сьогодні відбувся прес-тур регіональних представників ЗМІ до інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва, де їм продемонстрували зразки рослин озимих культур, взяті з полів Харківської області. «Моноліти є основною складовою частиною моніторингу стану озимих в зимовий період. Справа в тому, що рослини, викопані з кореневою системою і разом з грунтом, в тепличних умовах відростають так само, як вони росли б весною. Якщо вони життєздатні на поточний момент, вони утворюють нові листочки, нову вторинну кореневу систему. Такі рослини при настанні весни стартують швидко, формують стеблостій та продуктивний колос. При відповідному догляді за такими посівами, вони дають високий врожай якісного зерна. Впродовж зими є три основних строки відбору монолітів: 20 січня, 20 лютого і 10 березня. За результатами першого відбору можна сказати, що всі рослини прекрасно відростають», – сказала провідний науковий співробітник лабораторії селекції і фізіології озимої пшениці інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва Наталія Рябчун.

Як зазначив директор інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва Сергій Попов, не дивлячись на добрий результат першого відбору рослин, спрогнозувати врожайність озимих культур ще важко.

«На сьогоднішній день можна сказати, що 98% від посіяного збереглося. Цьому сприяли оптимальні умови осіннього періоду. Погодні умови склалися так, що була волога, ми своєчасно посіяли, отримали сходи», – підсумував Сергій Попов.