Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На протидію торгівлі людьми у 2013 році буде виділено з державного бюджету більше 1 млн. грн.

На протидію торгівлі людьми у 2013 році буде виділено з державного бюджету більше 1 млн. грн.

Сьогодні Департаментом у справах сім’ї, молоді та спорту ХОДА було проведено перше засідання робочої групи з реалізації проекту «Спільними зусиллями влади та громади – проти торгівлі людьми», який було розпочато у Харківській області у січні 2013 року. Проект передбачає підвищення рівня обізнаності державних службовців, депутатів місцевих рад та населення щодо державної політики в Україні з цього питання та регламентується Законом України «Про протидію торгівлі людьми». В Україні проект реалізується у 9 областях: Харківській, Чернівецькій, Миколаївській, Львівській, Одеській, Волинській, Вінницькій, Херсонській та Тернопільській. На його виконання тільки у 2013 році у державному бюджеті закладено більше 1 млн. грн.

За інформацією Департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту ХОДА, сьогодні ці питання окремим розділом входять до Програми розвитку гуманітарної сфери Харківської області, проте, беручи до уваги підвищення значущості цього питання в Україні, створення законодавчої бази та державної програми, необхідно виділення цього напрямку роботи у окрему регіональну програму.

Під час засідання робочої групи також було наведено результати соціологічного дослідження «Торгівля людьми: шляхи розв’язання проблеми на регіональному рівні», згідно з якими жертвами торгівлі стають насамперед безробітні, незаміжні жінки, випускники шкіл-інтернатів для дітей-сиріт, чоловіки робітничих спеціальностей. Причини поширення цього явища – високий рівень прихованого безробіття, низький рівень життя та обізнаності громадян про можливості легального працевлаштування за кордоном, нерозуміння існуючих ризиків.

Задля підвищення рівня знань населення щодо небезпек, пов’язаних з торгівлею людьми, експертами пропонується на регіональному рівні запровадити у всіх школах та вищих навчальних закладах області спеціальний навчальний курс, забезпечити постійну роботу регіональної телефонної консультативної «гарячої лінії», а також створити цикли тематичних теле- і радіопрограм.

Наступне засідання робочої групи, на якому будуть розглянуті всі пропозиції учасників групи до регіональної програми протидії торгівлі людьми та конкретні заходи, відбудеться у березні.

Довідка.  Державна політика України в питанні попередження торгівлі людьми регламентується Законом України «Про протидію торгівлі людьми» та Державною цільовою соціальною програмою з протидії торгівлі людьми на період до 2015 року, затвердженою Постановою Кабінету Міністрів Україні у серпні 2012 року.

Регіональна консультативна телефонна «гаряча лінія» з попередження торгівлі людьми + 38 (057) 714-38-50.