Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Створення швидкої соціальної допомоги дозволить вивільнити потужності Служби екстреної медичної допомоги

Створення швидкої соціальної допомоги дозволить вивільнити потужності Служби екстреної медичної допомоги

Як зазначив сьогодні у ході прес-конференції заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, для скорочення часу доїзду автомобілів екстреної медичної допомоги існує суто організаційний ресурс. За його словами, 33% викликів – з проблем серцево-судинної системи, 12% – нещасні випадки, 14% – з приводу неврологічних захворювань, 4% – хірургічна патологія, але існує ще 3 категорії викликів, які у майбутньому можливо обслуговувати за іншою системою. «Зокрема, перевезення хворих. Сьогодні для того, щоб перевезти хворого із одного стаціонару до іншого, не використовується транспорт медичної установи. Викликається «швидка», яка має як таксі перевезти пацієнта, і якщо в Харкові таке перевезення становитиме до 20 км, то в області це може бути 100-150 км. Також сюди входить категорія пацієнтів, яких доставляють для процедури гемодіалізу і перитонеального діалізу в урологічний центр. У минулому році ми вже намагалися вирішити це питання шляхом створення соціальної швидкої допомоги – в соціальних службах повинні бути автомобілі, які будуть забезпечувати перевезення цих людей», – зазначив заступник губернатора.

Він повідомив, що сьогодні піднімається питання про створення швидкої соціальної допомоги, за рахунок роботи якої буде вивільнено транспорт і Служба екстреної допомоги зможе працювати швидше. Зараз є 5 районів, покритих такою службою, а в цьому році буде закуплено ще 3 автомобілі.

Також Ігор Шурма зазначив, що обслуговування масових заходів, які потребують перебування бригад екстреної медичної допомоги, теж відтягують машини і призводять до проблем у доїзді.

«Також нас хвилює ситуація із так званими хибними технічними викликами – отримана адреса виявляється невірною або за нею ніхто не очікує бригаду екстреної медичної допомоги. Таких викликів у середньому 2 на день. Сьогодні наша технічна система дозволяє відслідкувати номер телефону кожного такого виклику і у майбутньому отримувати оповіщення, що з нього були неправдиві дзвінки», – додав заступник голови ХОДА.