Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Першими експонатами музею кінематографічної історії міста стануть афіші харківських кінотеатрів початку XX століття

Першими експонатами музею кінематографічної історії міста стануть афіші харківських кінотеатрів початку XX століття

Громадська організація «Харьковская сирень» придбала перші експонати для Музею кінематографічної історії Харкова, який відкриється в кінотеатрі «Боммер». Про це повідомила сьогодні начальник управління у справах преси та інформації ХОДА – співголова оргкомітету кінофестивалю «Харьковская сирень» Вікторія Маренич. За її словами, організація має в своєму розпорядженні 10 афіш початку XX століття, 1914-1917 років, 3-х харківських кінотеатрів – «Ампір», «Мішель» та «Модерн». Вікторія Маренич зазначила, що такі афіші поширювалися серед людей, які приходили подивитися фільм, як безкоштовно, так і за гроші – наприклад, ціна програми кінотеатру «Ампір» – 5 копійок.

«Для нас дуже цікавий кінотеатр «Ампір», тому що він був розташований на вул. Сумській, 5, в будинку Дмитра Харитонова – людини, яка дуже багато зробила для становлення кінематографа. Це його кінотеатр і оригінальна афіша із демонстрацією в репертуарі з 13 травня 1917 року його фільму «Життя барона» за п'єсою Максима Горького «На дні». Для нас це дуже важливо, тому що в цьому році ми плануємо на цьому будинку відкрити меморіальну дошку Дмитру Харитонову», – повідомила Вікторія Маренич. Вона також додала, що кінотеатри «Модерн» і «Мішель» знаходилися на початку вул. Московської.

Співголова фестивалю зазначила, що в афішах були наведені анонси наступних фільмів і невелика анотація – опис того фільму, який пропонується увазі глядачів. Також вже тоді була використана реклама – наприклад, на одній з афіш наведена реклама косметичної фабрики.

«Ще дуже цікава примітка: "Адміністрація кінотеатру "Ампір" просить відвідувачів не стояти в проходах і на сходах, проходити у верхнє фойє і не виходити до дзвінка, по можливості дотримуватися тиші, знімати капелюхи і кашкети, не стукати стільцями під час антрактів". Власне кажучи, нічого з часів початку минулого століття істотно не змінилося. Хіба що, в наші часи варто було б додати "не шарудіти гучно попкорном"», – підкреслила Вікторія Маренич.

Також вона звернулася до харків'ян з проханням переглянути особисті архіви: якщо в них є література, техніка, квитки, афіші та інші речі, пов'язані з історією кіно, ГО «Харьковская сирень» готова придбати їх для музею. Співголова фестивалю додала, що для музею кінематографічної історії м. Харкова це безцінні речі, які прикрасять його експозицію.