Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Сьогодні в Чугуєві стартував фестиваль авторської пісні «Зимовий Есхар-2013»

Сьогодні в Чугуєві стартував фестиваль авторської пісні «Зимовий Есхар-2013»

Сьогодні в Чугуєві концертом учасників проекту «Пісні нашого століття» розпочався 19-й фестиваль авторської пісні «Зимовий Есхар-2013». «Вітаю усіх від імені голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна. Це свято не тільки чугуївської землі, це подія для всієї Слобожанщини, тому що «Зимовий Есхар» і «Осінній Есхар» давно є брендами Харківської області. Феномен цього дійства полягає в тому, що кожен з нас, навіть якщо він ніколи не брав в руки гітару, але колись ввечері біля багаття слухав бардівські пісні, вже є учасником фестивалю», – сказав в ході урочистого відкриття начальник Департаменту культури і туризму ХОДА Дмитро Кузнєцов.

Перед початком концерту учасники і гості фестивалю віддали данину пам'яті автору, виконавцю та актору Володимиру Висоцькому – перший день фестивалю збігається з 75-річчям з його дня народження, – а також привітали присутніх з Тетяниним днем.

«Цей фестиваль є логічним продовженням «Осіннього Есхара». У свій час завдяки ентузіазму Валентини Харитоненко та Вадима Бєлавіна він був проведений в селищі Есхар, а потім Чугуїв підхопив естафету. У цьому році в «Зимовому Есхарі» беруть участь автори-виконавці України, Росії та Білорусі. Також ми запросили виступити групу проекту «Пісні нашого століття» – вони відкриють наш фестиваль чудовим концертом з класики авторської пісні. На «Осінньому Есхарі» в цьому році виступав Олег Мітяєв, і ми вирішили не знижувати планку. Це пісні, які пережили багато років, вони з нами давно і, сподіваюся, залишаться надовго», – підкреслив перший заступник голови РДА Юрій Варжеінов.

Проект «Пісні нашого століття» представили відомі барди Вадим і Валерій Міщуки, Галина Хомчик, Олександр Мірзаян і Сергій Хутас, які виконали пісні Володимира Висоцького, Булата Окуджави, Юрія Візбора, Олександра Городницького, Юлія Кіма та інших.

«Всі учасники проекту «Пісні нашого століття» – автори-виконавці, і він був створений для того, щоб відобразити всю нашу історію – ті пісні, які колись об'єднали країну за принципом, абсолютно відмінним від естради. Це те, що співав сам народ біля вогнищ, за столом, в залах і в електричках. Це пісні нашої єдності. Вони об'єднували весь простір колишнього Радянського Союзу, їх і зараз співають на фестивалях в Алма-Аті, Баку, Прибалтиці та Білорусі. Це, фактично, наш епос», – зазначив гість фестивалю, російський поет, композитор і бард Олександр Мірзаян.

З ранку наступного дня в будинку культури почнуть працювати творчі майстерні, де будуть відібрані учасники майбутнього гала-концерту. Концерт гостей фестивалю розпочнеться 26 січня о 15:00 в Есхарівському будинку культури. Гала-концерт відбудеться о 18:00 в Чугуєві, на ньому учасники фестивалю отримають пам'ятні подарунки та дипломи. Завершить «Зимовий Есхар» «Чайхана» – концерт в невимушеній атмосфері, де прозвучать веселі і найвідоміші пісні. Він відбудеться в районному центрі туризму, краєзнавства та екскурсій.