Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Перший ректор НУА Валентина Астахова нагороджена російською Медаллю Пушкіна

Перший ректор НУА Валентина Астахова нагороджена російською Медаллю Пушкіна

Сьогодні в ході урочистостей у Народній українській академії з нагоди Міжнародного дня студентів Генеральний консул РФ у Харкові Сергій Семенов вручив першому ректору НУА Валентині Астаховій державну нагороду Росії - Медаль Пушкіна. Указ про її нагородження за великий особистий внесок у розвиток культурних зв'язків з Російською Федерацією, збереження та популяризацію російської мови та культури за кордоном був підписаний Президентом Російської Федерації Дмитром Медведєвим. «Я хочу виконати місію, яка, сподіваюся, буде спонукати присутніх тут студентів та педагогів віддавати всі свої сили, всі свої знання мистецтву, науці, педагогіці, російській мові, історії, всім тим предметам, якими ви тут займаєтеся», - зазначив Генеральний консул.

Валентина Астахова з моменту здобуття Україною незалежності сприяла збереженню культурних і освітніх зв'язків з Російською Федерацією. Серед її досягнень - відкриття в 2009 році на базі ХГУ «НУА» першого в Україні Центру російської культури, в 2010 - Алеї Пам'яті на честь 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні, спільні науково-дослідні проекти з вузами РФ.

«Я дуже щаслива людина. На протязі всього свого життя мені щастило робити ту справу, яку я вважала для себе найважливішою і дуже корисною людям. Перш за все, це, звичайно, освіта, а тепер останні 20 років ще й дружба, любов і збереження вірності моїй колишній великій Батьківщині. Я нескінченно щаслива цій нагороді. Всю душу свою до останнього подиху я вкладу в те, щоб дружба між росіянами та українцями зберігалася, розвивалася і зміцнювалася», - сказала Валентина Астахова.

Довідка. Медаллю Пушкіна нагороджуються російські громадяни і іноземці за заслуги в області культури і мистецтва, освіти, гуманітарних наук і літератури за великий внесок у вивчення та збереження культурної спадщини, в зближення і взаємозбагачення культур націй і народностей, за створення високохудожніх образів.
Нагородження медаллю Пушкіна, як правило, проводиться за умови здійснення представленою до нагороди особою суспільно-гуманітарної діяльності протягом 20 років і більше.