Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Проблеми чорнобильців вирішуються як на державному, так і на обласному рівнях

Проблеми чорнобильців вирішуються як на державному, так і на обласному рівнях

В останні 2 роки в Україні пильна увага приділяється проблемам чорнобильців. Як наголосив сьогодні в ході прес-конференції голова Харківської обласної організації «Союз Чорнобиль України» Анатолій Вінник, найбільш гострі проблеми чорнобильців розглядаються і вирішуються як на державному, так і на обласному рівнях. «Тут більше не проблем, а надуманих політичних заяв. В останні 2 роки з нами на рівні уряду почали розмовляти, прислухатися до нас і вирішувати наші проблеми. У цьому році чорнобильський бюджет в порівнянні з попереднім роком зріс на 2,8 мільярда гривень з 7,7 млрд. грн. до 10,5 млрд. грн. Пенсійний фонд зріс з 3,2 мільярда гривень до 5,5 мільярда гривень, Це великі гроші. Якщо в минулі роки на будівництво житла 1700 родин чорнобильців, які потребують поліпшення житлових умов, не виділялося коштів, то в цьому році виділено 150 млн. грн. по Україні. За моїми прогнозами, цього року близько 25 чорнобильських сімей отримають квартири», - повідомив він.

За словами Анатолія Вінника, основною проблемою для чорнобильців залишається нарахування пенсій. У той же час на цьому питанні намагаються підвищувати свій рейтинг деякі недобросовісні політики, що створює зайві перешкоди на шляху створення справедливої ​​системи виплати пенсій всім чорнобильцям.

«Це популізм, через який у людей складається таке враження, що чорнобильцями ніхто не займається. Це не правда. В області учасників ліквідації аварії на ЧАЕС близько 13 тисяч. З них близько 2 тисяч - це інваліди-чорнобильці, які через суди добилися пенсій по 20 - 30 тисяч гривень, і зараз вони в розмірі пенсій втратили. Але іншим категоріям пенсії були підвищені. На сьогодні створені спеціальні комісії з реставрації заробітної плати чорнобильців за період участі в ліквідації аварії, і є теоретична можливість, щоб пенсії цим 2 тисячам осіб були підвищені. Зараз мінімальна пенсія інваліда третьої групи - учасника ліквідації аварії 1800 гривень, інваліда першої групи - 2200 грн. Ми намагаємося, щоб вони були підняті до 3,5 - 4,5 тисяч гривень в залежності від інвалідності. Крім того, 7 тисяч чорнобильців зараз отримують мінімальні пенсії близько 800 грн., і ми ставимо питання, щоб для цієї категорії підняти пенсії до мінімальних як для інвалідів: 1800-2000 гривень», - сказав Анатолій Вінник.

Теги