Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові згадають відому оперну зірку Соломію Крушельницьку

У Харкові згадають відому оперну зірку Соломію Крушельницьку

28 вересня 2012 року о 15:00 у приміщенні Обласного центру культури і мистецтва (вул. Пушкінська, 62) розпочнеться літературно-музичний вечір з нагоди 140-річчя від дня народження знаменитої оперної співачки Соломії Крушельницької. Мета заходу - популяризація творчості Соломії Крушельницької, яка ще за життя була визнана найвидатнішою співачкою світу. Її успіхи на світових оперних сценах привернули увагу до українського мистецтва і культури.

У програмі вечора - показ документального фільму "Музика стає життям", у якому перед глядачами постають фото з сімейного альбому Крушельницької та її кімната-музей у Львові, де зберігаються меблі, домашні речі, афіші співачки. На вечорі прозвучать і музичні твори у виконанні молодих співаків – студентів університету мистецтв ім. Котляревського. Також прозвучить розповідь про життєвий і творчий шлях "Вагнеровської примадонни", про її творчий зв’язок з Іваном Франком, Лесею Українкою, Миколою Лисенком та ін.

Організатори вечора – співробітники Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва разом із студентами університету мистецтв ім. І.П. Котляревського. Вхід вільний. Детальніше про подію – на сайті: culturа.kh.ua

Довідка. Соломія Амвросіївна Крушельницька (23.09.1872 р., с. Бєлявинці, Галиція, Австро-Угорщина, зараз Бучачського району Тернопільської області — 16.11.1952 р., Львів, УРСР). З 1893-го навчалася у Милані (Італія). З 1894-го вже виступала у Львівській опері. Наприкінці 90-х розпочалися її тріумфальні виступи на сценах театрів Італії, Іспанії, Франції, Португалії, Росії, Польщі, Австрії, Єгипту, Аргентини, Чілі. 1910 р. - Крушельницька одружилася з італійським адвокатом і оселилася в Італії. У серпні 1939 р. вона приїхала у Галицію, але розпочалася Світова війна, і вона не змогла повернутися в Італію. Після приєднання у 1939 р. Західної України до СРСР будинок артистки у Львові націоналізували. Після війни Крушельницька працювала у Львівській консерваторії, але ніяк не могла отримати громадянство. Лише передавши свою італійську віллу і все майно радянській державі, стала громадянкою СРСР. У 1951 р. Крушельницькій присвоїли звання Заслуженого діяча мистецтв УРСР, а у 1952 р., за місяць до смерті, вона отримала звання професора.