Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

До створення сучасних умов транспортування вагітних та надання допомоги в міжрайонних медичних центрах жодне пологове відділення лікарень області не буде закрито

До створення сучасних умов транспортування вагітних та надання допомоги в міжрайонних медичних центрах жодне пологове відділення лікарень області не буде закрито

Як зазначив в ході семінару-тренінгу щодо питань регіоналізації перинатальної допомоги заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, зараз в області розробляється концепція розвитку перинатальної допомоги, а також проект створення єдиного перинатального простору. За словами Ігоря Шурми, відповідно до Концепції регіоналізації перинатальної допомоги, розробленою Міністерством охорони здоров'я України, передбачається створення трирівневої системи надання медичної допомоги вагітним, роділлям, породіллям та новонародженим.

На сьогодні в області високоспеціалізовану перинатальну медичну допомогу третинного рівня надають три перинатальних центри: Регіональний перинатальний центр у складі КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», Обласний клінічний перинатальний центр та Міський перинатальний центр.

Міські пологові будинки та два пологові відділення в районах області (Лозівська центральна районна лікарня та Куп’янська центральна міська лікарня) відносяться до закладів другого рівня надання перинатальної допомоги та забезпечують надання медичної допомоги вагітним, які не відносяться до високої групи ризику, але мають ті чи інші ускладнення перебігу вагітності, що не загрожують матері та дитині. Ці заклади забезпечують цілодобовий нагляд акушера-гінеколога, неонатолога та анестезіолога.

До закладів первинного рівня надання перинатальної допомоги відноситься 21 пологове відділення у районних та міських лікарнях, серед яких 11 малопотужних відділень з кількістю пологів до 300 на рік.

«Ми сьогодні уважно аналізуємо роботу цих відділень та можливість створення відповідних умов для надання перинатальної допомоги. Люди, які проживають в Харківській області, повинні мати впевненість, що до тих пір, поки ми не забезпечимо якісне транспортування вагітних в міжрайонні медичні центри та Регіональний перинатальний центр, не створимо в міжрайонних центрах сучасні умови в пологових відділеннях, палатах інтенсивної терапії та умови для виходжування дітей, мови про припинення діяльності пологових відділень районних та міських лікарень не може бути», - підкреслив Ігор Шурма.

За його словами, вже цього року область отримає 4 сучасні реанімобілі. Створення сучасних умов у пологових відділеннях міжрайонних медичних центрів планується завершити протягом декількох років.

Теги