Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Купуючи питну воду, важливо дотримуватися запобіжних заходів

Купуючи питну воду, важливо дотримуватися запобіжних заходів

Про це в ефірі програми Харківського обласного державного радіо «Ранковий ексклюзив» нагадала головний санітарний лікар Харківської області Тетяна Колпакова. «Ми сьогодні рекомендуємо пити бутильовану воду або воду, яка пройшла доочистку за допомогою побутових фільтрів або систем доочистки, або воду, яку розвозять по місту в автоцистернах», - зазначила головний санітарний лікар Харківської області.

Тетяна Колпакова підкреслила, що при покупці води важливо дотримуватися запобіжних заходів.

«Якщо купуєте бутильовану воду в торговельній мережі, то обов'язково необхідно звертати увагу на маркування води і терміни її реалізації. Крім того, на етикетці вказана температура, при якій вода повинна зберігатися. Вона не повинна перевищувати 25 градусів. Сьогодні температура зовнішнього повітря далеко за 30 градусів тепла. Якщо вода не зберігається при температурі від 5 до 25 градусів, то вона вже може нашкодити здоров'ю», - зазначила головний санітарний лікар Харківської області.

Тетяна Колпакова також застерегла від вживання води з джерел і колодязів.

«Ми контролюємо більшість джерел, але в період після рясних злив, у весняний період паводків завжди відзначаються відхилення від нормальних показників. Це стосується і колодязів. Шар землі від поверхні до водоносного горизонту не може забезпечити природне очищення і талі, ґрунтові води і води, що стікають по рельєфу, можуть потрапити в колодязь».

Головний санітарний лікар області розповіла про те, що при надходженні в санітарно-епідеміологічну службу інформації від доктора, який спостерігає вагітну жінку про те, що сім'я отримує воду з індивідуального колодязя, санітарно-епідеміологічна служба проводить перевірку якості води.

«За наявності перевищення по тим чи іншим величинам під розпис ставиться до відома мати, і їй пояснюють, що цю воду пити не можна і тим більше не можна використовувати для годування дитини. На жаль, не завжди прислухаються до наших рекомендацій, і буквально недавно ми мали отруєння нітратами семимісячної дитини, якій мама готувала харчування на такій воді», - сказала Тетяна Колпакова.