Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Михайло Добкін привітав з 90-річчям академіка Володимира Марченка

Михайло Добкін привітав з 90-річчям академіка Володимира Марченка

Голова Харківської обласної державної адміністрації Михайло Добкін привітав з 90-річчям головного наукового співробітника Фізико-технічного інституту низьких температур ім. Б.І. Вєркіна Національної академії наук України, академіка НАН України та академіка Російського академії наук Володимира Марченка. «Прийміть найщиріші вітання з 90-літтям. Бажаю здоров’я, бадьорості, енергії, благополуччя, щастя і добра. Все Ваше плідне і насичене життя – яскравий приклад самовідданого служіння науці. Віхами позначили його високі державні звання та нагороди. Кілька поколінь учнів продовжують Вашу справу. Нехай численні таланти і любов до улюбленої справи допомагають Вам і надалі робити наукові відкриття, що прославляють країну і рідну землю», - йдеться у вітальній телеграмі.

Довідка. Марченко Володимир Олександрович – всесвітньо відомий математик з широким колом наукових інтересів. За 65 років активної наукової діяльності ним отримані фундаментальні результати у спектральній теорії диференціальних операторів, досліджені обернені задачі спектрального аналізу і теорії розсіяння, створені методи розв’язання нелінійних еволюційних рівнянь та задач дифракції електромагнітних хвиль на періодичних структурах, які знайшли застосування в інженерних розрахунках радіотехнічних систем, запропоновані і розроблені асимптотичні підходи до складних крайових задач математичної фізики, які мають важливі застосування в гідродинаміці багатофазних систем, теорії пружності, акустиці, створенні генераторів випромінювання субміліметрових радіохвиль, розробці високовакуумної теплоізоляції для космічних апаратів тощо.

В.О.Марченко є автором та співавтором більш ніж 125 наукових публікацій, в тому числі 8 монографій, які видані як в Україні, так і за кордоном. Його роботи широко цитуються у світовій літературі, а одержані результати відображені в багатьох вітчизняних та зарубіжних монографіях. Його наукові досягнення відзначені державними нагородами: Ленінською премією 1962 року і Державною премією України в галузі науки і техніки 1989 року; він є Заслуженим діячем науки і техніки (1992 р.); кавалером двох орденів Трудового червоного прапора (1967, 1972 рр.), орденів «Ярослава Мудрого» 5 ступеня (2002 р.) і 4 ступеня (2007 р.); нагороджений Почесною Грамотою Верховної Ради України (2010 р.). Він є лауреатом Золотої медалі ім. В.І. Вернадського Національної академії наук (2010 р.) та премій Національної академії наук України ім. М.М. Крилова (1980 р.), ім. М.М. Боголюбова (1996 р.), ім. М.О. Лаврентьєва (2007 р.).