Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Україні планується запровадити систему компенсацій пацієнтам частини вартості призначених ліків

В Україні планується запровадити систему компенсацій пацієнтам частини вартості призначених ліків

Як зазначив сьогодні в ході святкування Дня медичного працівника в Харкові Прем'єр-міністр Україна Микола Азаров, в даний час однією з проблем в Україні є самолікування. «Ми практично повністю розвалили систему лікування як такого. Лікар має виписувати на ліки рецепт, а хворий знати, що препарат призначений йому лікарем, і йти в аптеку з цим рецептом. У певний момент ми досягнемо того, що будемо компенсувати хворому частину вартості ліків – тобто, рецепт стане документом суворої фінансової звітності. Ми йдемо по шляху створення такої системи, яка діє в Європі», – заявив Прем'єр-міністр.

За його словами, така система дозволить здійснювати дуже жорсткий контроль за вартістю ліків та уникнути невмотивованого підвищення цін на фармакологічну продукцію. Також будуть встановлені паспорта лікування, єдині методики і підходи, а лікарі будуть у відповіді за те, що вони виписують пацієнтам.

«Безумовно, кожен повинен відповідати за якість лікування. Саме тому ми свідомо пішли на те, що заборонили рекламу лікарських засобів в наших засобах масової інформації. Ми витримали жахливий тиск з боку телеканалів, але чудово розуміємо, що не можна займатися самолікуванням. Головна фігура в лікуванні – це лікар», – підкреслив Микола Азаров.

Теги