Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На сьогоднішній день максимальні показники у розрізі окремих видів вакцинації та ревакцинації не перевищують 70%

На сьогоднішній день максимальні показники у розрізі окремих видів вакцинації та ревакцинації не перевищують 70%

Як зазначила сьогодні у ході прес-конференції заступник головного державного санітарного лікаря Харківської облСЕС Тетяна Тонкошкур, імунопрофілактика залишається запорукою епідблагополуччя по захворюваності керованими інфекціями. Проте в останні роки кількість проведених щеплень зменшилась. На сьогоднішній день максимальні показники у розрізі окремих видів вакцинації та ревакцинації не перевищують 70%. «Це є суттєвим зниженням. Адже, ще 5 років назад показник щеплених дітей не був меншим за 95%. Таке зниження не тепер, а через декілька років зможе спричинити спалахи інфекційних хвороб», - зазначила Тетяна Тонкошкур.

При цьому, вона повідомила, що стосовно відмов від щеплень простежується позитивна динаміка.

«З окремих видів вакцинацій цей показник сягав більше 20%. А конкретно проти вірусного гепатиту Б у пологових будинках відмовлялися майже 50% батьків. На сьогодні ситуація змінилася накраще. Рівень відмов від щеплень, вакцинацій та ревакцинацій знизився від 2 до 5 раз», - додала заступник головного державного санітарного лікаря Харківської облСЕС.

За її словами, щорічно проводиться близько 500 тис. щеплень. Післявакцинальних ускладнень на території області зареєстровано не було, а показник післявакцинальних реакцій не перевищує 1%. Це говорить про те, наскільки суттєвий вплив має вакцинація та позитивно впливає на рівень інфекційної захворюваності.