Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Наявність боргів із зарплати та внесків в Пенсійний фонд – це антисоціальне явище, яке потребує усунення в найближчий час

Наявність боргів із зарплати та внесків в Пенсійний фонд – це антисоціальне явище, яке потребує усунення в найближчий час

За даними моніторингу станом на 16 травня заборгованість із зарплати на підприємствах Харківщині склала 103,4 млн. грн. Це значно менше, ніж станом на аналогічний період минулого року, але порівняно з даними на 1 січня 2012 борг зріс на 14,8%. Борг по страхових внесках до Пенсійного фонду України складає - 229,6 млн. грн., по єдиному соціальному внеску - 84,7 млн. грн. Про це сьогодні в ході засідання колегії Харківської облдержадміністрації повідомив заступник голови ХОДА Ігор Шурма.

Він зазначив, що в порівнянні з минулим роком змінилась структура боргу із заробітної плати. Торік станом на 1 травня питома вага боргу державних підприємств складала 80,7%, комунальних – 3,4%. Зараз на державних підприємствах зосереджено 67% загальної заборгованості з заробітної плати (74,2 млн. грн.); 53,7% боргів по страхових внесках до Пенсійного фонду України (123,4 млн. грн.), 44,7% боргу по єдиному соціальному внеску (37,9 млн. грн.).

Найбільш проблемними у цій групі підприємств залишаються: завод ім. Шевченка – борг по зарплаті - 28,8 млн. грн., по страхових внесках – 10,0 млн. грн., по єдиному соціальному внеску – 6,2 млн. грн.; ДП «ХЕМЗ» - борг по зарплаті складає 6,1 млн. грн.; по страхових внесках 3,1 млн. грн., по єдиному соціальному внеску – 3 млн. грн.; ДП «Завод ім. Малишева» - борг по зарплаті складає 8,8 млн. грн., по страхових внесках – 13,2 млн. грн., по єдиному соціальному внеску – 16,2 млн. грн.; ВАТ «Ізюмський тепловозоремонтний завод» – борг по зарплаті - 9,5 млн.грн., по страхових внесках – 3,7 млн. грн., по єдиному соціальному внеску – 2,4 млн. грн.

На підприємствах комунальної форми власності заборгованість із зарплати склала 10,5 млн. грн., по страхових внесках до Пенсійного фонду – 62 млн. грн. Зростання боргів допущено у Балаклійському, Богодухівському, Борівському, Вовчанському, Дворічанському, Харківському та Чугуївському районах області, а також містах Куп’янську, Лозовій, Люботині, Первомайському, Чугуєві. Найбільшу питому вагу (52,8 %) в боргах по заробітній платі серед комунальних підприємств має КП «Харківводоканал» - 5,1 млн. грн.

Станом на 1 травня відсутні борги із зарплати лише в 6 районах області: Барвінківському, Близнюківському, Ізюмському, Коломацькому, Куп’янському та Первомайському.

«Наявність боргів з виплати заробітної плати та по розрахунках з Пенсійним фондом України - це явище антисоціальне і потребує усунення в найближчий час», - підкреслив Ігор Шурма.