Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Відкриття меморіальної дошки Йосипу Тимченко - історично важлива подія

Відкриття меморіальної дошки Йосипу Тимченко - історично важлива подія

«Сьогоднішня подія - історично важливий момент, оскільки Йосип Тимченко був дуже талановитим винахідником. Десятки різних приладів оригінальної конструкції побачили світ завдяки допитливому розуму цієї чудової людини. Саме в майстернях Харківського імператорського університету розкрився його талант механіка-винахідника. Дякую організаторам кінофестивалю «Харьковская сирень», яка продовжує відкривати сторінки, присвячені забутим іменам. Ми повертаємо імена чудових людей, винахідників і кінематографістів, з якими пов'язана історія українського, російського і в якійсь мірі навіть світового кіно», - зазначив сьогодні в ході відкриття меморіальної дошки винахіднику першого в світі кіноапарата, харків'янину Йосипу Тимченку кінознавець, співавтор книги «Механік-винахідник Йосип Тимченко в документах і спогадах» Володимир Миславський.

Як розповів другий співавтор книги Віктор Гергеша, в 1966 році учні Йосипа Тимченка зробили спробу увічнити його пам'ять в Одесі. Вони провели велику роботу, але зіткнулися з абсолютно несподіваною для себе перешкодою: як виявилося, радянська влада не визнавала Йосипа Тимченка, оскільки розглядала як ворожий елемент, і його навіть розкуркулювали під час його проживання в Харківській області.

«Через це не дозволили увічнити його пам'ять. У публікаціях, які виходили у світ з 1960-х рр., було дозволено згадувати ім'я Йосипа Тимченка тільки побіжно. Минуло 50 років, і, нарешті, з'явилася можливість сказати правду, нам відкрилися архіви, де ми можемо знайти все, що нас цікавить про заслуги нашого чудового земляка», - зазначив Віктор Гергеша.