Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Відкрито меморіальну дошку харків'янину Йосипу Тимченко - винахіднику першого в світі кіноапарату

Відкрито меморіальну дошку харків'янину Йосипу Тимченко - винахіднику першого в світі кіноапарату

Сьогодні в рамках IV Міжнародного кінофестивалю «Харьковская сирень» відбулося відкриття меморіальної дошки винахіднику першого в світі кіноапарату, харків'янину Йосипу Тимченку. Меморіальна дошка розміщена на будівлі за адресою пр. Московський 10/12, в якому знаходилися механічні майстерні імператорського університету, де працював цей талановитий механік-винахідник. У церемонії відкриття взяли участь співголова оргкомітету фестивалю «Харьковская сирень», начальник управління у справах преси та інформації ХОДА Вікторія Маренич, автори книги «Механік-винахідник Йосип Тимченко в документах і спогадах» Володимир Миславський і Віктор Гергеша, керівник відеоканалу «Перша столиця» Костянтин Кеворкян, а також автор ескізного проекту меморіальної дошки Василь Шепель і скульптор Дмитро Ів.

«Під час одного з перших кінофестивалів ми відкрили першу меморіальну дошку на будівлі Харківської обласної філармонії, де 2 грудня 1896 року відбувся перший публічний кіносеанс у Російській імперії. Сьогодні не менш важлива подія. Завдяки копіткій науково-дослідній роботі Володимира Миславського і Віктора Гергеші ми сьогодні в рамках нашого кінофестивалю увічнимо ім'я ще одного нашого талановитого земляка, винахідника, який, можливо, більш відомий в Одесі та Москві, але, тим не менш, нам всім дуже пощастило, що він народився в селі Окоп Золочівського району Харківської області і працював у механічних майстернях Харківського імператорського університету.

Тепер тисячі харків'ян, які щодня проходять повз цю будівлю, зможуть дізнатися про ще одну особливість нашого міста. Крім того, ми обов'язково звернемося до представників туристичних компаній для того, щоб ця меморіальна дошка як ще одна історична особливість нашого міста обов'язково була внесена до реєстру місць, які мають відвідати гості Харкова», - зазначила у ході церемонія відкриття Вікторія Маренич.

Також церемонію відкриття відвідали нащадки Йосипа Тимченка, які подякували організаторам фестивалю «Харьковская сирень» за честь і увагу, надані їх знаменитому предку.