Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Презентовано книгу про харків'янина Йосипа Тимченка – першого винахідника кінематографа

Презентовано книгу про харків'янина Йосипа Тимченка – першого винахідника кінематографа

Сьогодні під час першого заходу Міжнародного кінофестивалю «Харьковская сирень» відбулася презентація книги про українського винахідника кінематографа, харків'янина Йосипа Тимченка. Історичну працю «Механік-винахідник Йосип Тимченко в документах і спогадах» представили його співавтори – Володимир Миславський і Віктор Гергеша. «Ідея написання закралася давно. Віктор познайомив мене зі своєю колекцією унікальних архівних матеріалів, пов'язаних з життям і творчістю Йосипа Андрійовича Тимченко. А в минулому році після закінчення кінофестивалю «Харьковская сирень» мене запросила співголова оргкомітету фестивалю Вікторія Маренич, і повідомила, що в 2012 році заплановано відкриття меморіальної дошки Йосипу Тимченко. Вона запропонувала мені відшукати те місце, де він жив і працював, і підготувати матеріали», – заявив кінокритик Володимир Миславський.

За його словами, книга була видана в рамках кінофестивалю «Харьковская сирень» видавництвом «Фактор». На її написання пішло 9 місяців, і ще 2 – на поліграфічні роботи.

«У Харкові живе рідний онук Тимченко, йому зараз 86-й рік. Одного разу він ненароком сказав: «Мій дід був непоганим механіком. Він винайшов кінематограф». Я був здивований: адже винахідники кінематографа – брати Люм'єр, але виявилося, що Йосип Тимченко винайшов його на 2 роки раніше. Онук винахідника показав мені безліч документів: архів матеріалів його матері про її батька. Там були фотографії, документи, рукописи. В активі цієї людини величезна кількість винаходів, Йосип Тимченко не лише винахідник кінематографа, а й просто геніальний механік, самородок, хоча за його плечима було всього 4 роки загальної освіти. А те, що він зробив спільно з московським професором Любимовим, перевернуло культурне життя людства», – повідомив Віктор Гергеша.

Оцінку культурної та історичної значущості книги дали декан факультету кіно-і телемистецтва Харківської державної академії культури Зоя Алфьорова та декан історичного факультету ХНУ ім. Каразіна, д.і.н., професор Сергій Посохов, який запросив співавторів також провести презентацію книги для студентів та викладачів історичного факультету університету.

На закінчення Володимир Миславський і Віктор Гергеша висловили подяку за допомогу в роботі над книгою колегам, діячам культури, харківським історикам, представникам наукових бібліотек, а також співробітникам Харківського та Одеського державних архівів. Усім їм були вручені примірники книги з дарчим написом.

12 травня о 12:00 буде відкрито меморіальну дошку Йосипу Тимченку на будівлі за адресою пр. Московський 10/12. Тут знаходилися механічні майстерні імператорського університету, де працював цей талановитий механік-винахідник.