Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Фестиваль «Харьковская сирень» повертає всій Харківщині забуті незаслужено імена

Фестиваль «Харьковская сирень» повертає всій Харківщині забуті незаслужено імена

«Харьковская сирень» є єдиним кінофестивалем в Україні, котрий окрім різноманітних конкурсів, показів, майстер-класів та творчих зустрічей проводить надзвичайно велику пошукову наукову роботу для того, щоб віднайти і повернути сучасникам імена забутих на сьогоднішній день людей, які пов’язані з кінематографом. Про це повідомила у ефірі програми обласного телебачення «Харків online» начальник управління у справах преси та інформації ХОДА, співголова оргкомітету кінофестивалю «Харьковская сирень» Вікторія Маренич. Зокрема, у минулому році таким чином була представлена книга кінокритика Володимира Міславського, присвячена Альфреду Федецькому.

«Ми щороку видаємо різні книги, це є традицією. Цього року це книга, присвячена нашому блискучому земляку, який народився у селі Окіп Золочівського району та мешкав у Харкові. Це перший винахідник кінематографа Йосип Андрійович Тимченко. 9 місяців пішло на те, щоб автори отримали якомога більше інформації. Ця монографія унікальна. Це прекрасне видання, яке стане чудовим подарунком не тільки для тих, хто цікавиться історією кіно, але і для людей, що дбайливо ставляться до історії Харкова», – зазначила Вікторія Маренич.

Презентація книги відбудеться 10 травня от 11:00 у кінотеатрі ім. О. Довженка. Також 12 травня об 12:00 за адресою пр. Московський 10/12 буде відкрито меморіальну дошку Йосипу Тимченку. Саме на цьому місці знаходились механічні майстерні імператорського університету, де працював цей талановитий механік-винахідник. 

«Ми сьогодні повертаємо нашому місту і всій Харківській області імена, які забуті незаслужено. Якщо б не Тимченко, то, можливо, братам Люм’єр не вдалося б провести свій перший публічний сеанс. Без його технічного винаходу не спрацював би кіноапарат. Ми маємо знати таких людей», – підкреслила співголова фестивалю.

Вона також повідомила, що оргкомітет «Харьковской сирени» буде продовжувати пошукову роботу і надалі. У 2013 році виповняється 120 років Дмитру Харитонову – цю людину можна назвати першим телевізійним продюсером. Цей харків’янин мав найбільший кінотеатр «Ампір» на вулиці Сумській, 5 і створив Одеську кіностудію.

Книги видаються виключно за позабюджетні кошти.